Про це сказав адвокат Тандира Олег Юрченко на засіданні суду, повідомляє Суспільне.

“Тандир Олексій Віталійович є офіцером запасу. Суспільний інтерес був закріплений тим, що Тандир мав би замінити того хлопця і захищати. Тандира було визначено обмежено придатним у мирний час і придатним у воєнним”

Своє бажання воювати Олексій Тандир висловив ще три місяці тому (грудень 2023 року). Сьогодні ж на засіданні він аргументував свою позицію:

“Суспільство сходиться на тому, що мобілізація має бути добровільна. Це питання виникло у мене як тільки справа була передана до суду. Я звертався до громадських організацій, які зв’язувалися з частинами. І одна з них дала згоду. Це бойова частина у Ніжині”

Раніше Тандир звертався також до прокурора Михайла Доманіцького з проханням подати клопотання про його мобілізацію до війська. Згодом під час засідань прокурор зазначав, що закон не зобов’язує його це робити, однак він уже зібрав частину документів. Тим часом джерело журналістів “Суспільного” з офісу генпрокурора повідомило, що Доманіцький не планує подавати клопотання про мобілізацію Тандира.

“Прокурору так і не вдалося отримати інформацію щодо придатності чи непридатності обвинувачуваного: якщо раптом він обмежено придатний, то він сидітиме в тилу. Крім того не забуваємо про ризики, їх пан Доманіцький оголошує щоразу під час клопотання щодо продовження запобіжного заходу, а це зокрема і ризик переховування і ризик впливу на свідків. Тому позиція прокурора досить чітка і зрозуміла”

Також, як відомо, згоду на мобілізацію обвинувачуваного обов’язково має дати потерпіла сторона. Родичі загиблого в аварії нацгвардійця — проти. Під час засідання 13 лютого брат загиблого Вадима Бондаренка, Олександр, зокрема, заявляв:

“Пане суддя, мобілізація була і до смерті мого брата. Я і моя сімʼя вважаємо, що спочатку треба відповісти за скоєне, а потім уже мобілізуватися і йти до армії”

Суд відмовив стороні захисту у задоволенні клопотання про мобілізацію підозрюваного. І залишив Тандира у СІЗО ще на два місяці — до 2 червня. Після обрання запобіжного заходу планувалося продовження допиту свідків, однак через відсутність адвокатки Тандира — Ірини Бовнегри, судове засідання перенесли на 17 квітня 2024 року. Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.