У Києві розробляють механізм збереження творів монументального мистецтва. Як повідомили в Київській міській раді, проєкт рішення вже підтримали на засіданні постійної комісії.

Зазначається, що твори монументального мистецтва на всій території України перебувають у незадовільному стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт, занедбаність самих будівель чи утеплення стін, крім цього їх систематично нищить і РФ, окуповуючи й обстрілюючи українські міста і села.

"У Києві збереглось чимало творів монументального мистецтва, серед яких, зокрема, мозаїки, керамічні панно, вітражі та живопис. Нам необхідно забезпечити їх збереження, а також уникнути пошкоджень та руйнувань таких творів, які наразі не мають відповідного охоронного статусу пам’ятки, однак, попри це, мають суттєву культурну, естетичну та історико-меморіальну цінність", – наголосила ініціаторка рішення депутатка Ксенія Семенова.

У столиці наразі налічується понад сотня мозаїчних творів, проте лише одиниці з них внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток, що є єдиним способом їх збереження.

Раніше Хрещатик писав: МКІП закликає долучитись до захисту Софії Київської від «забудовників-реконструкторів»