Про це повідомляє пресслужба МКІП.

«Проведення реставрації нежитлових будівель по вулицях Володимирській, 36 та Золотоворітській, 11 у запланованому вигляді призведе до негативного впливу на візуальне сприйняття об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – компонента «Собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди». Це також може порушити гармонійну історичну вісь, яка пролягає по вулиці Золотоворітській, забезпечуючи перспективний вид на купол Дзвіниці ансамблю Софії Київської», - наголосили в міністерстві.

Зазначається, що МКІП оскаржував судові рішення в апеляційному та касаційному порядку. Незважаючи на висновки ЮНЕСКО та існуючі заборони, будівельники продовжують втілювати свій проєкт і навіть звертались до поліції з вимогою розпочати кримінальне провадження проти МКІП.

«Завдяки зверненню уряду до Верховного Суду вдалося відновити розгляд справи. Таким чином, спроба виграти цей судовий процес стала останньою можливістю захистити культурну спадщину світового значення в рамках судової справи», - зауважили в міністерстві.

Читайте також: У заповіднику «Софія Київська» оцифровують старовинні графіті
МКІП запрошує небайдужих представників громадянського суспільства та медіа долучитись до захисту пам’ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Судове засідання відбудеться 23 січня о 14:00 у Шостому апеляційному адміністративному суді за адресою: Київ, вулиця Князів Острозьких, 8, корпус 30, зал судового засідання № 5.

Як повідомлялося, комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у липні 2021 року схвалив межі буферної зони Софійського собору та Києво-Печерської лаври. Це означає, що на цій території заборонено зносити історичну забудову, змінювати історичну містобудівну структуру, перевищувати новобудовами та надбудовами гранично допустиму висоту.

Читайте також: Нуль євро — нова колекційна купюра із зображенням Золотих воріт продається у Нацзаповіднику "Софія Київська"