Комунальне підприємство «Фінансова компанія «Житло-інвест» — реалізує проєкт «Domivka+ Орендуй та купуй». У столиці, внутрішньо переміщені особи, які прийняті на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання та учасники бойових дій можуть орендувати квартиру зі знижкою 50% та можливістю подальшого викупу квартири через проєкт «Domivka+». Про це повідомили в КП «Житло-інвест».

За умовами «Domivka+», орендар сплачує перший внесок у розмірі 5% від вартості квартири і надалі щомісячну орендну плату та окремо платежі в рахунок майбутнього викупу квартири. Укладення договору оренди можливе на строк до 10 років. Сума орендної плати встановлюється в розмірі ринкової вартості оренди, визначеної незалежним експертом, та переглядається щорічно.

Квартири готові до заселення, з ремонтом. Тому проживати у квартирах можна одразу після укладання договору оренди.

«Квартири викуповують за ринковою вартістю, що визначається незалежним експертом на момент укладення договору оренди. У будь-який момент під час дії договору оренди можна скористатись переважним правом викупу, сплативши всю вартість квартири. Суттєво, що вартість квартири визначається на момент укладання договору оренди і лишається незмінною протягом усього строку дії договору»

Водночас всі громадяни України, які не належать до пільгових категорій, також можуть отримати житло в оренду з правом викупу на ринкових умовах. Інформаційним і рекламним партнером залучено компанію ЛУН, що є найбільшою платформою з продажу та оренди нерухомості.

Умови «Domivka+ Орендуй та купуй» затверджені рішенням Київради № 6904/6945 «Про надання КП «Фінансова компанія «Житло-інвест» житла в оренду з переважним правом викупу» від 13 липня 2023 року.

Квартири, які пропонують в оренду є комунальною власністю територіальної громади Києва та перебувають на балансі КП «Фінансова компанія «Житло-інвест».

Усі квартири, наявні у проєкті доступного житла «Domivka+ орендуй та купуй», розміщені на сайті Rieltor від ЛУН. Цей перелік періодично доповнюватиметься новими об’єктами. Детальніше з умовами «Domivka+» можна ознайомитися на сайті КП «Фінансова компанія «Житло-інвест».

До слова, у столиці провели аналіз обліку та звітності кількості внутрішньо переміщених осіб, які зареєструвалися в Києві після початку повномасштабного вторгнення. На обліку ВПО в Києві перебувають майже 207 тисяч людей із початку повномасштабного вторгнення. Із них — понад 45 тисяч дітей.

Раніше вказувалось, що у Києві збільшується кількість звернень щодо домашнього насильства в сім’ях ВПО.