Про це повідомила пресслужба СБУ.

Йдеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

За даними кіберфахівців СБУ, один із пристроїв був на балконі багатоквартирного будинку й використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території. Однак унаслідок зламу російські хакери отримали віддалений доступ до управління цією вебкамерою.

Проникнувши до налаштувань камери, спецслужби рф змінювали кут огляду та під’єднали її до стримінгової платформи в YouTube. У такий спосіб окупанти приховано фіксували всю візуальну інформацію в діапазоні роботи камери.

Інший пристрій зовнішнього спостереження заблокували в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці використовували його для нагляду за прибудинковим паркінгом.

Кіберфахівці СБУ встановили, що цією вебкамерою ворог віддалено керував для прихованої фіксації прилеглої території, зокрема об’єктів критичної інфраструктури.

За наявною інформацією, за допомогою цих камер росія збирала дані для підготовки та коригування ударів по Києву. За цими фактами тривають комплексні заходи, покликані не допустити нових спроб рф вести розвідувально-підривну діяльність через онлайн-камери.

Відеотрансляції під час війни

З початку повномасштабного вторгнення рф кіберфахівці СБУ заблокували роботу приблизно 10 тисяч ІР-камер, які ворог міг використати для коригування ракетних обстрілів по Україні.

В СБУ закликають власників вуличних вебкамер припинити онлайн-трансляції зі своїх пристроїв, а громадян — повідомляти про виявлені стрими з таких камер на офіційний чат-бот СБУ.

Також Служба безпеки нагадує про заборону знімати й оприлюднювати відео- і фотоматеріали, на яких видно діяльність Сил оборони, а також наслідки ворожих обстрілів.

Популярні новини зараз

У Києві судитимуть завідувача лікарні, що видавав ухилянтам фіктивні довідки про інвалідність

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

Показати ще

Публікація таких фото- й відеоматеріалів в інтернеті розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону. Санкція статті 114-2 ККУ передбачає увʼязнення до 12 років.