Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Неллі Ковальської.

Лавра нині геть порожня: фактично, вона закрита для відвідувачів. Чи не на кожному кроці – патруль поліції.

Доступ на територію обмежили після того, як держава розірвала договір оренди лаври з московською церквою. Віряни російського патріархату тоді відмовилися йти з пам’ятки, ба більше – намагалися прорватися до святині. Деякі корпуси досі заблоковані: представники РПЦ не допускають туди ані музейників, ані представників комісії.

Печери Києво-Печерської лаври

Пан Роман працює в заповіднику сорок років. Про Лавру та лаврські печери знає все. Кореспондентка ТСН разом з ним спустилася до печер. Найдовшу з них місцеві називають вулицею. На цій вулиці розташовані мощі Нестора Літописця, батька вітчизняної історії. Наступний святий – Ілля Муромець.

"Місто Муром тоді, 11-12 століття – це було далеке володіння Чернігівського князівства. Але є інші версії, що він Муромець не тому, що він з мурами, а тому, що він мури будував, тобто інженер, оборонець. Є ще така версія – Ілля Муравлін. Оце з Муравійська. Оце саме в Чернігівській області десь. Київщина, Чернігівщина, Переяславщина – це ядро і давньої Русі, Київської, і, загалом, ядро України. Витоки. Витоки звідсіля. Тому ми не віддамо нашого Іллю", – каже пан Роман.

Найстаріші мощі, які тут зберігаються – Мойсея Угрина, він помер і був тут похований 1043 року, за вісім років до офіційного заснування лаври.

Найцінніші з наукової точки зору – мощі Миколи Святоші, онука Ярослава Мудрого. Останки Ярослава зберігалися в Софії і були вивезені з України під час Другої світової. За деякими свідченнями вони – в Америці. Наявність мощей онука може згодом допомогти встановити справжність мощей його великого діда.

Попри те, що комісія ще працює, вже можна сказати – головні святині лаври в порядку і під захистом.

Могили українофобів у лаврі – що робити?

Похований тут і Петро Столипін, русофоб, який ненавидів Україну і був застрелений 1911-го в київській опері. Його поховали біля лаврського трапезного храму.

"Одна з ідей, наприклад, внести його в обмінний фонд, як би це не видавалося і не звучало. Але у нас є загиблі герої, у нас є живі герої, які перебувають у полоні", – каже Роман.

Могила Столипіна – не єдина, якої хотілося б позбутися. Є ще кілька поховань осіб, які свого часу нашкодили Україні. Але це тривалий процес, адже Росія панувала тут понад триста років.

Популярні новини зараз

ЗСУ готують 10 нових бригад, аби підготуватись до російського наступу, в тому числі на Київ — генерал-лейтенант Павлюк

У Києві від інсульту загинув сміливець, що сівши в палаючу машину, врятував безліч інших на парковці

У Києві на пенсіонерку, що несла квіти до Вічного вогню у забороненій в Україні формі СРСР, склали протокол

Інцидент з вчителем та учнем-переселенцем — директор столичної школи №37 говорить, що «учасники конфлікту порозумілися»

Показати ще

Відеорепортаж можна переглянути нижче:

Читайте також: Київрада передала землю в постійне користування заповіднику «Києво-Печерська лавра»