Нацполіція спільно з чеськими правоохоронцями провела другий етап міжнародної спецоперації в ході якої затримала учасників злочинної організації

Зловмисники шахрайськими методами виманили в іноземців близько трьох мільйонів гривень.

Кілька місяців тому, у вересні 2023 року, в межах міжнародного співробітництва кіберполіцейські Києва та Дніпропетровщини, слідчі поліції Києва та спільно з колегами з Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки припинили діяльність злочинного угруповання.

Зловмисники створювали фішингові посилання для розповсюдження на чеських торгівельних інтернет-майданчиках.

А їх спільники з шахрайських сall-центрів на території Києва переконували іноземців перейти за фейковими посиланнями для оплати товари чи послуги.

Коли ж введені в оману люди вводили платіжні дані на шахрайських ресурсах, відомості потрапляли до фігурантів.

Так, маючи конфіденційну інформацію, аферисти виводили гроші з рахунків власників на підконтрольні банківські картки або конвертували їх у криптовалюту.

Правоохоронці провели 29 обшуків, вилучили докази протиправної діяльності, зокрема комп’ютерну техніку і мобільні телефони, а також затримали трьох організаторів та п’ятьох виконавців.

Завдяки аналізу інформації, що містилася у вилученій техніці, поліцейські встановили ще одного організатора «схеми» та вісьмох його спільників.

Так, 17 січня за силової підтримки працівників полку поліції особливого призначення проведено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено комп’ютерну техніку, ноутбуки, мобільні телефони, банківські та сім-картки, а також робочі записи.

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Зеленський привітав журналістів

Показати ще

Зловмисникам та їх раніше затриманим спільникам слідчі поліції Києва повідомили про підозри, у тому числі за додатковими епізодами кримінальних правопорушень.

Дії фігурантів кваліфіковані залежно від участі у злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу:

— шахрайство,

— створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній,

— несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж.

Зараз фігурантам обирають запобіжні заходи. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що Шахрайський call-центр на Печерську ошукав людей на мільйон гривень - поліція провела затримання.