Це перший візит Туска в Україну з початку повномасштабного вторгнення.

Прем’єр — міністр Польщі Дональд Туск прибув до Києва. Візит польського прем’єра був анонсований ще раніше, однак не було відомо остаточної дати. Сьогодні Туск має зустрітись з президентом Володимиром Зеленським і своїм колегою — прем’єром України Денисом Шмигалем. Про це інформує Канцелярія прем’єр-міністра Польщі.

Раніше він дав велике інтерв'ю польським ЗМІ вперше після призначення і там було й про Україну. Поки українці дають відсіч російським загарбникам Польща перебуває в безпеці, наголосив новообраний голова польського уряду Дональд Туск в інтерв'ю трьом телеканалам. Він пояснив, що це повинен розуміти кожен патріот країни.

Ще одне питання про Україну. Я ніколи не дозволю нікому в моєму уряді будувати свою позицію на антиукраїнських настроях. Кожен польський патріот повинен визнати цю причину. Поки Україна бореться з Росією, ми перебуваємо у відносній безпеці.

Якщо європейські країни не зроблять висновків з перелаштування економіки РФ на воєнні рейки та не посилять можливості свого оборонно-промислового комплексу, то Путін вже за кілька років може напасти на Європу, - заявив Дональд Туск на одній із конференцій. За його словами, сьогодні ні в кого не може бути сумнівів, що зі стратегічної точки зору Європа є ціллю російської агресії. "Це станеться тоді, коли перевага Росії буде очевидною у військовому сенсі. Європа в цілому має бути військово сильнішою за Росію. Це єдиний спосіб убезпечити європейські та польські кордони", - додав польський прем'єр.

Ми будемо використовувати всі можливі засоби переконання і дипломатії, щоб дати зрозуміти всьому Європейському Союзу, що без радикального озброєння ми залишимося далеко позаду. А це означає одне: Європа в найближчі кілька років буде піддана прямому російському нападу.