6 січня, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Про це повідомляє Експрес з посиланням на пресслужбу УПЦ МП.

Крім того, вчора вранці Онуфрій очолив літургію та різдвяну вечірню у Києво-Печерській Лаврі. Різдвяне богослужіння Онуфрій провів у храмі преподобного Агапіта Печерського, а сьогодні о 8:00 предстоятель УПЦ МП очолив божественну літургію в цьому ж храмі.

Користувачі соцмереж уже висловили обурення цією звісткою. Зокрема, ексзаступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера нагадав, що українські священники з УГКЦ і ПЦУ на окупованих територіях перебувають у СІЗО і вʼязницях, їх катують, а в той час Онуфрій безперешкодно користується Києво-Печерською Лаврою.

Крім того, обурення висловив і народний депутат Микола Княжицький. "Це фото зі сайту церкви, яка далі перебуває у єдності з Москвою і далі знаходиться у Лаврі", - написав Княжицький у соцмережі Фейсбук.

Народний депутат Ростислав Павленко також відреагував на новину й обурився, що в Україні досі не можуть прийняти закон про заборону Московської церкви.

І у день Різдва за старим календарем, представники УПЦ МП проводили молитви у Лаврі.

Від початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України відкрила щонайменше 7 кримінальних провадженьпроти священнослужителів проросійської УПЦ. Найбільше кримінальних проваджень відкрили через колабораційну діяльність. Про це ідеться на сайті Опендатабот.