З відповідним позовом до Київського окружного адмінсуду звернулося ТОВ "Рейтарське", права на яке належить будівельній компанії НЕСТ.

Компанія-забудовник НЕСТ через суд вимагає позбавити статусу памʼятки історії будівлю Київського повітового земства 1913 року на вулиці Рейтарській, 37А', в столиці, повідомляє активіст Дмитро Перов. З відповідним позовом до Київського окружного адмінсуду звернулося ТОВ "Рейтарське", права на яке належить будівельній компанії НЕСТ.

Річ у тому, що у червні 2011 року міністерство культури вирішило, що будинок Київського повітового земства по вулиці Рейтарській, 37А є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Натомість флігель садиби за адресою – Рейтарська, 37А’ вирішили не визнавати історичні цінною спорудою.

Пройшло понад 12 років і у вересні 2023 року міністерство культури вирішило, що цінність має як сам будинок, так і його флігель. Наразі, в реєстрі є позначка, що охоронний статус мають дві споруди.

«У 2011 році було прийняте рішення про розділення пам’ятки і внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України лише частини будинку під технічною адресою – вул. Рейтарська, 37 А. При цьому частину будинку виокремлено у «флігель» під літерою А’», - йдеться у повідомленні Мінкульту. Там пояснили, що при створенні наказу 2011 року користувалися недостовірною інформацією.

Читайте також: Суд Києва арештував майновий комплекс на Рейтарській і заборонив проведення будівельних робіт

Девелопер, який хотів зробити на цьому місці бізнес-центр «REITER HALL» опублікував з цього приводу емоційний пост.

«Претензії виникли дуже стрімко, і тільки на другому етапі реалізації проєкту - після успішно виконаних робіт по частковому знесенню окремих будівель. При цьому швидкість реакції Міністерства культури та інформаційної політики України (надалі - Мінкульт) просто вражає: З 2011 по 2023 - 12 років претензії у Мінкульту відсутні. У 2023 - Мінкульт видає дозвіл на земляні роботи. А потім за два тижні вересня 2023 року - раптове прозріння і блокування робіт»

Згідно з даними Державного реєстру судових рішень, ТОВ просить суд скасувати наказ про присвоєння охоронного статусу будівлі та виключити відомості про неї з Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Мова йде про флігель (вул. Рейтарська, 37А').

У цій будівлі з 1917-го по 1918 рік проживав і працював письменник Микита Шаповал. Комплекс складався із 3 споруд: будинка №37А – це пам’ятка архітектури, будинка 37А' (флігель) - теж став нещодавно пам’яткою та ще одна споруда, яку демонтували у 2015 році.

Раніше повідомлялось: Вивозять цеглу зі зруйнованих стін — на місці зруйнованої пам'ятки на Рейтарській активісти перешкоджають забудовнику

Популярні новини зараз

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

У столиці стався напад на військового ЗСУ

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

Показати ще