У 2022 та 2023 роках у Гостомелі на Київщині під час відбудови могли розікрасти понад 21 млн грн. Перевірку проводила Держаудитслужба, яка контролює ефективність витрачання коштів на відновлення.

Впродовж 2023 року аудитори перевірили міста, які отримали кошт на відбудову. У столичному регіоні найбільше порушень знайшли на території, яка першою прийняла удари ворога у 2022 році.

  • «Виявлені факти вражають. Зловживання насправді дуже суттєві. Вони зафіксовані в актах контрольних заходів. Вся інформація передана до правоохоронних органів. Очікуємо на порушення кримінальних справ», - розповіла в ефірі Спільного телемарафону голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

За її словами, наслідками цих зловживань стало те, що понад 100 осель Гостомеля залишилися невідремонтованими.

  • «Є таунхауси місцевого забудовника, який, напевно, ввійшов у змову з місцевою владою та вирішив за бюджетні кошти відремонтувати собі ще, можливо, непродані таунхауси. Чому б ні?...А люди, які потребують зараз відновлення житла залишились без ремонтів», - повідомила Алла Басалаєва.

Держаудитслужба не знайшла будівельні матеріали, які передала як гуманітарну допомогу КМВА на суму понад 11 млн грн.

  • «Така саме ситуація з комунальним підприємством Гостомельської селищної ради. Там не знайшли будівельні матеріали, які були передані як гуманітарна допомога, на суму близько 11 млн грн», - розповіла голова Держаудитслужби.

Крім того, наприкінці листопада розпочалася перевірка бюджетних витрат в Одесі за період з 1 січня 2020 по 30 вересня 2023 року. Зокрема, йдеться про використання коштів на відновлення об’єктів, постраждалих у результаті регулярних обстрілів міста.

  • «Державні аудитори наразі перевіряють використання муніципальних коштів у Дніпрі, Чернігові, Коростені (Житомирщина), Дубно (Рівненщина), Ківерцях (Волинь), Ромнах (Сумщина), Старокостянтинові (Хмельниччина), Тячеві (Закарпаття), а також с. Поляниця (Івано-Франківщина), с. Славсько (Львівщина), с. Бородянка (Київщина)», - йдеться в офіційному повідомленні.

Також аудити та ревізії вже проведено в Чернівцях, Ужгороді, Ірпені, Бучі та Гостомелі.

Читайте також: "Насправді нічого цього немає" - у Держаудитслужбі зафіксували корупційне відновлення будинків на Київщині

В Держаудитслужбі закликали українців повідомляти про всі випадки неефективного використання бюджетних коштів. Повідомити про це можна на телефон гарячої лінії (044) 425-80-30, чи на електронну пошту - post@dasu.gov.ua.

Раніше повідомлялось: У Гостомельській громаді Київщини відновлені вже 900 пошкоджених армією рф об’єктів, 98% з них - житлофонд