Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва в ефірі «Єдині новини» телеканалу «Ми-Україна» розповіла про хід ревізії використання коштів місцевих бюджетів на відновлення пошкоджених чи зруйнованих війною будинків на Київщині.

«Наприклад, у понівечених районах Київщини, наші аудитори фіксують дивні речі у відбудованих будинках для жителів громад. Ми бачимо, що за актами виконаних робіт вже мають бути встановлені раковини, крани, змішувачі, пофарбовані під’їзди або вкладено кахлі. А виявляється, що насправді нічого цього немає»

Вона зазначила, що для Держаудитслужби завжди був важливим контроль за використанням бюджетних коштів, зокрема під час проведенням ремонтних робіт у школах, дитсадках, житлових будинках, укриттях та інших соціальних об’єктах, а під час воєнного стану він став ще актуальнішим.

«Наша головна мета – щоб українці зайшли в зиму з відремонтованими оселями. Ми йдемо до тих, хто має в наявності первинну документацію: договори, фінансова звітність, рахунки. При цьому основна діяльність підприємства триває у штатному режимі. Якщо є підрядник, то роботи мають бути виконані»

Читайте також: Привласненні понад ₴100 000 бюджетних коштів на відновленні адмінбудівлі — на Київщині підозрюють інженера та підрядника

Щодо цифр - відзначено ефективність Держаудитслужби, адже за 9 місяців у 2023 вже 4 млрд грн повернуто в бюджет. Це у 8 разів більше коштів, ніж держава витратила на утримання Держаудитслужби.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що у Київській області вже відновили понад 13 000 пошкоджених росією об'єктів.