Про це повідомляє Загородна.

На проспекті Берестейському, 139 триває будівництво житлового комплексу Gravity Park. Роботи проводять фактично на території Національного природного парку «Голосіївський». Через те, що межі нацпарку досі не визначені, а існують тільки на папері, у сосновому лісі з’являться висотки.

18 га землі біля національного парку «Голосіївський», на яких зараз триває будівництво, були у постійному користуванні готельного комплексу для автотуристів «Пролісок». Він був споруджений у 1968 році для іноземців в сосновому лісі у Святошинському районі та входив до системи «Інтурист». Державний акт на право постійного користування землею був виданий у червні 1998 року.

У складі комплексу були триповерховий готель з рестораном, відділенням зв'язку, перукарні, літні будиночки кемпінгу на 770 місць, станція технічного обслуговування та автостоянка.

Ця територія була у державній власності до 18 грудня 2019 року, коли Фонд держмайна не продав 81,02% акцій товариства «Україна туристична» - основного власника «Проліску» за 60,5 млн грн.

Новим власником стала компанія «Будівельний союз «МОНОЛІТ». За інформацією аналітичної платформи YouControl, ця фірма входить до сфери впливу ексголови Львівської та Тернопільської ОДА, народного депутата Михайла Цимбалюка.

Після того, як у «Проліску» з’явився новий власник, почався процес оформлення дозволів на будівництво.

І тут є цікавий момент. У травні 2021 року департамент містобудування та архітектури Київради видав містобудівні умови та обмеження для реконструкції «Проліску» в готельно-туристичний комплекс. Хоча на офіційному сайті проєкту йдеться про появу житлового комплексу комфорт-класу.

Тобто за документами там має з’явитися готель з апартаментами, а в реальності всім охочим пропонують купівлю житла. Хоча квартири завбачливо називають апартаментами.

У червні 2021 року акціонерне товариство «ТУРИСТИЧНИЙ КОМПЛЕКС «ПРОЛІСОК» уклало угоду із генеральним підрядником – фірмою «КРЕАТОР-БУД». Після цього, у вересні 2020 року Державна архітектурно-будівельна інспекція видала дозвіл на проведення робіт. Згідно із цим документом, «реконструкція» передбачала появу споруд не вище 45 метрів (орієнтовно 15 поверхів). Загальна площа забудови має скласти 50169,55 м кв, з яких 1027,5 м кв займе парковка для мешканців 496 апартаментів.

Чому кияни проти забудови

У жовтні 2023 року на сайті звернень до міського голови Києва з’явилася петиція із вимогою зупинити забудову колишнього кемпінгу «Пролісок».

«Зелені ділянки Святошина, які входять до Національного парку «Голосіївський» та знаходяться в межах його охоронної зони мають захист по закону про «Національні парки». Особливо важливо це зараз, в гостру фазу військового конфлікту, коли зелені зони навколо Києва відіграють роль захисту», - написала авторка петиції Марина Антощук.

З отриманих документів від «Київзеленбуду» вбачалося, що під незаконне будівництво хочуть знищити 18 га унікального масиву лісу.

«Відбувається самочинне будівництво на території просп. Перемоги, 139 (пр. Берестейський 139) в м. Києві під ЖК Гравіті Парк. Вже розчищено ділянку під три будинки, на деяких вже йде будівництво багатоповерхівок. Наголошуємо, що відбувається не реконструкція, що зазначено в Містобудівних умовах та обмеженнях, а саме Будівництво», - наголошувала Марина Антощук.

Йшлося про будівництво 13 багатоповерхівок впритул до ділянки природного парку «Голосіївський». Авторка петиції вважає, що за кількістю квартир – це повноцінні 30 будинків, й вони можуть негативно вплинути на заповідну зону.

Популярні новини зараз

Депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби — ДБР

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

У Києві відбувся турнір на честь воїнів ССО ЗСУ

Показати ще

На момент підготовки матеріалу збір підписів під петицію закінчився. Всього вдалося залучити до порятунку зеленої зони 3057 киян. Для того, аби на петицію відповів мер Києва Віталій Кличко потрібно було зібрати 6 тисяч голосів.

Це була одна з багатьох спроб зупинити забудовника. Активні кияни зверталися до Національного природного парку «Голосіївський», але там їм нічим не допомогли. Головна проблема була в тому, що оформлення меж парку не завершили. А це буквально «відкриває» двері до захвату ділянок заповідної зони. До того ж виявилося, що керівництво нацпарку укладало угоди із компаніями, які використовують землі зеленої зони.

Ситуацію не змінило й кримінальне провадження № 12021100080002838 від 3 листопада 2021 року. Його відкрили за зловживання повноваженнями представників «Проліску» під час проведення будівництва, але це не зупинило будівництво.

За словами Марини Антощук, розслідування тривало три роки. У лютому 2022 року ділянку у 18,056 га арештували. Але через те, що розслідування йшло мляво, адвокат акціонерного товариства зміг зняти ці обмеження.

Наразі, ми не знайшли підтверджень, що матеріали справи передали до суду для винесення вироку. Навпаки: 15 грудня стартував продаж житла у першому будинку ЖК Gravity Park.

Також була створена петиція на сайті Київради, однак вона зібрали трохи більше 50% необхідних до розгляду підписів.

Читайте також: Незаконна забудова парку "Нивки" в Києві — НАБУ підозрює екс-чиновника КМДА