РПЦ презентувала «Патріарший календар» на 2024 рік – він свідчить про те, що єпископат УПЦ МП, зокрема митрополит Бориспільський і Броварський Антоній на чолі з предстоятелем Онуфрієм не розірвали стосунків з материнською церквою країни-агресора. Про це Proslav стало відомо з допису архієрея Православної церкви України Євстратія Зорі. Те, що такий календар не є вигадкою і фейком й справді існує підтверджує й офіційний сайт патріарха рпц кіріла.

Що таке «Патріарший календар» і яку вагу має це видання для рпц?

«Патріарший календар» – це офіційне й вже традиційне щорічне календарно-богослужбове та довідкове видання російської православної церкви. Серед іншого воно включає традиційний повний місяцьослів із розгорнутими богослужбовими нотатками, тропарями та кондаками, а також фрагменти проповідей святішого патріарха московського та всієї русі кіріла на кожен день церковного року.

Нашу увагу в цьому виданні привертає розділ, де наводиться традиційна довідкова інформація: про синодальні та загальноцерковні установи, про єпархії та єпископат московського патріархату, про закордонні парафії Російської Православної Церкви й духовні навчальні заклади. Євстратій Зоря, який отримав світлини календаря з власних джерел, поділився ними зі своїми читачами.

Наскільки можна довіряти оприлюдненій Зорею інформації?

Зі світлин можна зробити висновок, що у цьому календарі, описані як архієреї московського патріархату, згадуються усі єпископи упц мп. Якщо вірити скрінам непронумерованих сторінок, то інформацію до календаря на 2024 рік актуалізували 6 вересня 2023 року – себто, станом на цю нещодавню дату, до єпископату московського патріархату досі входить митрополит Київський і всієї України Онуфрій. На інших сторінках знаходимо й решту єпископату упц мп, де, серед інших, нашу увагу привертає митрополит Бориспільський і Броварський Антоній – один з незмінних резидентів релігійних публікацій нашого сайту. Рівно рік тому наш сайт наводив 10 фактів про бориспільського митрополита Антонія (Паканіча). Там, серед іншого, йшлося про російський паспорт, шантаж митрополита, ворожі книги й шпигуна-гея з рф.

І навіть якщо ревні поборники упц мп апелюватимуть до тези що деякі дані в календарі наводяться станом на 1 липня 2022 року, гадаємо, 4,5 місяці від початку повномасштабного вторгнення цілком достатній час аби піти «геть від москви». Як доказ, Зоря звертає увагу на те, що ані митрополита Симеона (Шостацького), ані митрополита Олександра (Драбинка), які раніше були архієреями мп – немає в календарі. Архієрей ПЦУ припускає, що так сталося через те, що вони реально розірвали свою підлеглість моспатріархії. Водночас не зафіксовано, щоб хтось із присутніх на сторінках календаря, письмово і офіційно заперечив свою приналежність до московського патріархату.

Станом на момент виходу цієї публікації пресцентр УПЦ МП не оприлюднив офіційної позиції щодо цієї ситуації, не підтвердив і не спростував цієї інформації, хоч і оприлюднював інформацію щодо інших подій якими у ці дні живе церква.

Раніше стало відомо, що клірики УПЦ (МП) перереєструють церкви Київщини на підвладні фонди та ГО. Про це пише депутат Київської облради.