На вулицях столиці з'явилися перші 38 табличок від цього проєкту, зокрема на честь історика і державника Михайла Грушевського, поета і дисидента Василя Стуса, видатного актора Івана Миколайчука, генерала Армії УНР Олексія Алмазова, полковника Петра Болбочана та ін. – повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Команда проєкту збирає цікаву інформацію, яку верифікують історики, і маркує вулиці авторськими табличками (стріткодами), з яких можна перейти на сайт за QR-кодом, щоб дізнатися більше про постать з назви вулиці.

На цьому автори проєкту не збираються зупинятися – планують «застріткодити» всю Україну. Адже імен, про які варто знати, крокуючи вулицями міст, в нас багато. Окрім основної діяльності, ця команда створила свій перший освітній проєкт – «Незламні назавжди. Герої в назвах вулиць». У рамках нього будуть підготовлені матеріали про 10 незламних українців різних історичних періодів, щоб продемонструвати тяглість історії та нашої стійкості.

Фото 1 из 6.
Фото 2 из 6.
Фото 3 из 6.
Фото 4 из 6.
Фото 5 из 6.
Фото 6 из 6.

На основі цих матеріалів створять презентацію для українських шкіл для проведення «Уроків Незламності». Щоб безплатно отримати цей матеріал – треба заповнити анкету is.gd/7blRc3.

Автори проєкту переконані, що історія України – це багато-багато історій окремих чудових людей, про яких треба розповідати.

«Якщо і зберігати історію – то на кожному кроці. Щодня ми ходимо вулицями, які промовляють до нас іменами у своїх назвах. Деякі з них – більш підсвічені, але більшість поки що маловідомі. Це імена людей, які любили Україну, жили нею, впливали на хід історії, помилялися, еволюціонували у поглядах. Саме завдяки ним, їхнім діям, а не якимось абстрактним “договорам, боротьбі чи просвітництву” ми з вами живемо зараз у Вільній і Незалежній. За усім стояли люди»

Проєкт реалізовує ГО «Історична Платформа», а матеріали про сучасників готує спільно з «Меморіалом героїв».

Раніше Хрещатик писав: Проєкт "Шукай" встановив нову мініскульптуру, присвячену букві "Ї"