Відновлення церкви та дзвіниці проводитимуть протягом року, сплатити за це мають намір майже 123 млн гривень. Про це, як передає KиївВлада, йдеться в оголошенні в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Покровська церква та дзвіниця є пам’яткою національного значення, що визначено постановою Ради Міністрів УРСР від 24.08.1963 № 970, охоронний №23.

Згідно з оголошеннями, 4 грудня має початися аукціон, щоб визначити виконавця робіт з капітального ремонту та реставрації Покровської церкви та дзвіниці по вул. Покровська, 7 у Подільському районі Києва. Тендерні пропозиції приймають до 2 грудня.

За роботи планують сплатити 122 млн 977 тис. 399 гривень, вести їх будуть протягом року, до 20 грудня 2024 року.

Водночас двоє громадян подали звернення до Держаудитслужби. У першому зауважуються порушення законодавства у сфері закупівель, а саме "...недоцільні необгрунтовані витрати у військовий час". У наступному зверненні йдеться про порушення порядку визначення предмета закупівлі, а саме "недоцільну витрату коштів під час війни...". Відповідь наразі очікується.

Довідка. Церква Покрови Пресвятої Богородиці — чинна мурована церква в Києві на Подолі, пам'ятка архітектури XVIII століття. Збудована на кошти грецького купця Миколи Тарнавіота у 1685 на місці вірменської церкви Різдва Богородиці, яка згоріла у 1651. Упродовж 1766-1772 на її місці Іван Григорович-Барський спорудив сучасну будівлю — двоповерхову муровану церкву у вигляді тріконха, увінчаного трьома куполами. У 1811 сталася пожежа, після якої було змінено форма куполів, був також втрачений ліплений декор фасадів. Дзвіниця, що стоїть окремо, збудована у 1798-1799. Її другий поверх, спочатку дерев'яний, згорів у 1811, в 1831 зроблений мурованим.

Раніше Хрещатик повідомляв: Клірики УПЦ (МП) перереєструють церкви Київщини на підвладні фонди та ГО, — депутат Київської облради