Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що міськвиконком провів тендер, де на аукціоні перемогла компанія «Груп Інтрейд». Ця компанія займалася зерном, а продавати антидронові рушниці почала лише за місяць до конкурсу.

Після дзвінка журналістів «Слідства.Інфо» міськрада переглянула результати тендеру та швидко відхилила пропозицію цієї компанії, зазначивши, що тендерна документація не відповідала технічним вимогам товару. Однак ТОВ «Груп Інтрейд» подало скаргу до Антимонопольного комітету, який зобов’язав Фастівську міськраду скасувати рішення про відхилення її пропозиції. Хоча міськрада може оскаржити це у суді.

24 листопада Антимонопольний комітет України зобов’язав Фастівську міську раду скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Груп Інтрейд» на закупівлю антидронових рушниць «Спис компакт М».

Відтак Виконавчий комітет міськради має скасувати рішення та оголосити переможця, який надав економічно вигіднішу пропозицію. Антимонопольний комітет встановив, що у тендерних документах немає окремих вимог щодо технічних умов ДСТУ товару, тому Фастівська міськрада не мала підстав відхиляти пропозицію ТОВ «Груп Інтрейд». Про це журналістам і повідомила завідувачка сектору публічних закупівель виконавчого комітету Фастівської міської ради Наталія Кондратович під час телефонної розмови.

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли в електронній системі Prozorro тендер про закупівлю антидронових рушниць «АНТИДРОН ПОРТАТИВНИЙ КВЕРТУС AD G-6» або еквіваленту на суму 2 757 500,00 грн Фастівською міською радою. Зокрема, особливу увагу привернув учасник ТОВ «Груп Інтрейд» (зі статутним капіталом у 1000 гривень, компанія спеціалізується на оптовій торгівлі зерном, тютюном тощо. Продажем антидронів «Груп Інтрейд» почала займатися лише з 22 вересня 2023 року).

Так, другий учасник закупівлі ТОВ «КВЕРТУС» (найбільший вітчизняний виробник засобів радіоелектронної боротьби і розвідки) запропонував до покупки вказаний у тендері «ANTIDRON KVSG-6» за 551 500 грн за одиницю. Натомість ТОВ «Груп Інтрейд» представило еквівалент засобу з повністю ідентичними характеристиками та на 100 тис. грн дешевше — «Спис компакт М» (450 тис. грн за одиницю). Однак, як виявилося, жодних згадок та фото цього антидрону у відкритому доступі немає.

9 листопада компанія «Груп Інтрейд» була визначена переможцем аукціону та очікувала на фінальне оголошення рішення.

Журналісти «Слідства.Інфо» того ж дня звернулися до Фастівської міської ради з проханням прокоментувати закупівлю несертифікованих засобів. Завідувачка сектору публічних закупівель виконавчого комітету Фастівської міської ради Наталія Кондратович зазначила, що в вимогах тендерної документації не йдеться про наявність протоколів випробувань антидронів.

Наступного дня, 10 листопада, Фастівська міськрада у системі Prozorro опублікувала протокол про відхилення пропозиції учасника тендеру ТОВ «Груп Інтрейд». Усе через раптове виявлення, що запропоновані антидронові рушниці «Спис компакт М» не пройшли випробувань, відповідно не мають жодних відомостей про сертифікацію, експлуатацію та безпечне використання тощо. Через це міськрада відхилила пропозицію на закупівлю «Списів».

Після публікації новини на сайті «Слідства.Інфо» про те, що Фастівська міськрада закупить несертифіковані антидронові рушниці, міський голова Михайло Нетяжук у коментарі для «КиївВлада» звинуватив журналістів в оприлюдненні неправдивої інформації та пригрозив судовим позовом. Однак чоловік надав недостовірну інформацію, зокрема повідомив, що «Слідство.Інфо» опублікувало новину після того, як міськвиконком відхилив пропозицію «Груп Інтрейд». Хоча у системі Prozorro рішення про відмову опублікували через годину після публікації новини.

Також Нетяжук зазначив, що офіційний запит від журналістів він отримав 17 листопада, хоча у самому запиті вказана інша дата — 16 листопада.

Популярні новини зараз

У Києві судитимуть завідувача лікарні, що видавав ухилянтам фіктивні довідки про інвалідність

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

У Броварах сьогодні надійшло повідомлення про нібито замінування навчальних закладів

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

Показати ще

Настя Станко каже, що «на жаль, ситуація типова для багатьох українських чиновників. Витрачають гроші на сумнівної якості речі вони, а винні в цьому журналісти. Ми раді, що на наші публікації влада все ж реагує, хоч і в такий не зовсім адекватний спосіб, як погрози судом. Але в разі позову, ми готові захищатись. Добре, що врешті міські чиновники передумали витрачати два мільйони бюджетних гривень на сумнівний товар, погано, що рішення було прийнято запізно».

Читайте також: Кінотеатр у Вишневому перетворять на офіс міськради — Держаудит перевіряє тендер на ₴193 млн

У висновку, ТОВ «Груп Інтрейд», не погоджуючись із рішенням міської ради, звернулося до Антимонопольного комітету. Спеціалізована комісія з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель розглянула скаргу та зобов’язала Фастівську міськраду скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції. Отож, найімовірніше, міська рада закупить саме ці засоби, оскільки вони є найбільш економічно вигідною пропозицією.

Нагадаємо, раніше журналісти «Слідства.Інфо» поспілкувалися з виробником «Списів», який підтвердив, що антидрони поки не мають сертифікатів, однак випробування на полігоні тривають. Окрім цього, журналісти показали технічний паспорт та специфікацію даних рушниць військовим з підрозділів радіоелектронної боротьби, а також спеціалісту оборонного комплексу й попросили проаналізувати характеристики запланованої закупівлі. Останній назвав закупівлю «іграшкою для іграшок», військові зійшлися на думці, що такі рушниці зможуть «покласти» лише цивільні дрони.

Раніше Хрещатик писав, що ремонт столичних ТЦК обійдеться в 13,7 млн гривень.