Про це повідомляє ДБР.

Працівники ДБР спільно з ДСР Національної поліції викрили та затримали керівників та учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи 5 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС.

До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів.

Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Наразі вже оголошено 8 підозр, робота триває.

П'ятеро осіб затримано.

Використовуючи правові прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України.

Інші учасники підшукували через соціальні мережі «підставних осіб», які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність.

Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище.

Надалі виконавці, від імені "підставних осіб", підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки.

Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

Популярні новини зараз

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

У столиці показали автоматизований магазин без людей

На станції столичного метро померла людина

Показати ще

За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС.

Читайте також: На Київщині викрили схему з продажу продуктів в/ч у магазинах та ресторанах

Загальна площа таких ділянок понад 5 гектарів, їх оціночна вартість становить понад 15 млн грн.

Реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок.

Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 190 (шахрайство в особливо великих розмірах), 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), а дії службових осіб Держгеокадастру за ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Учасниками злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фото 1 из 7.
Фото 2 из 7.
Фото 3 из 7.
Фото 4 из 7.
Фото 5 из 7.
Фото 6 из 7.
Фото 7 из 7.

Досудове розслідування триває.

Читайте також: У столиці України викрили небувалу за розмірами схему ухилення від мобілізації