Про це Київська міська прокуратура повідомила у Фейсбуці.

«За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва викрито та припинено діяльність так званого «детективного агентства», учасники якого здійснювали протиправне стеження за громадянами з використанням спеціальних технічних засобів та незаконно збували інформацію з державних та правоохоронних баз даних (ч. 2 ст. 361-1, ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України)»

Встановлено, що фігуранти приховано стежили за людьми шляхом візуального спостереження та відслідкування маршрутів пересування. До переліку послуг «агентства» також входило надання інформації з баз даних АРМОР, РАЦС, НАІС і АРКАН. Вартість такої «послуги» становила від 600 доларів.

За даними слідства, перевірку потрібних фізичних осіб за наявними базами даних за грошову винагороду здійснювали невстановлені особи, які зловживали своїм службовим становищем. Вони ж передавали отриману інформацію так званому детективу. У межах розслідування правоохоронці провели низку обшуків, за результатами яких задокументували протиправну діяльність зловмисників.

Одному з фігурантів оголошена підозра у скоєнні злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27 (пособництво);
  • ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);
  • ч. 2 ст. 361-2 (несанкціоновані перехоплення або копіювання інформації, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, якщо це призвело до її витоку, вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації).

Підозрюваному обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх причетних осіб.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що у столиці “приватний детектив” і поліцейський торгували персональними даними — тепер їм загрожує до 6 років за ґратами.

Популярні новини зараз

Планували операцію, однак чоловік відмовившись та вийшовши на вулицю ледь не загинув — що сталось у Києві?

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

У Дарницькому районі Києва освятили новий храм ПЦУ

У Києві з 9 грудня не ходитиме метро з Теремків до Деміївської — попередньо найближчі 6 місяців

Показати ще