“Я щасливий, що зараз до Лаври приходить дуже багато людей з ідеями зміцнення нашої духовної парадигми, наших мистецьких, культурних проєктів тощо. Усе це дуже важливо, щоб повернути Україну у Лавру, а Лавру — українцям. І ми над цим працюємо” сказав директор Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко

За його словами, востаннє роботи на цій дзвіниці проводилися ще у 2012 році.

“І з того часу на цій висоті було дуже багато деструктивних елементів, які треба було усунути, і дзвіниця потребувала серйозних висотних робіт. Але найголовніше - що ще у 2012 році, коли робилася реконструкція, вона не була завершена, була зроблена тільки перша черга. І фактично десятиліттями верхні яруси були недоступні для відвідувачів”

Остапенко розповів, що у зв'язку з тим, що знайшлися благодійники, які допомогли профінансувати відповідні роботи, робітники встигли протягом теплого періоду завершити основні моменти, пов'язані з відкриттям 3 і 4 ярусів дзвіниці для громадян. Він заявив, що реставрація таких великих об'єктів є багатоетапною, і на цьому етапі було виконано тільки першочергові роботи, яких потребували 3 і 4 ярус дзвіниці, щоб зробити доступним цей об'єкт для відвідувачів.

“Бюджет цих робіт склав 3,5 млн (грн) і був повністю профінансований компанією Work.ua через благодійний фонд “Українська Лавра”

За словами Остапенка, нижня територія дзвіниці і багато технічних елементів (щодо неї — ред.) все ще потребують додаткових робіт. Директор та співзасновник компанії Work.ua Артур Міхно висловив думку, що бізнеси наразі мають у певному сенсі стояти у черзі, щоб ті 144 пам'ятки архітектури, які зосереджені у Лаврі, були відроджені.

Фото 1 из 12.
Фото 2 из 12.
Фото 3 из 12.
Фото 4 из 12.
Фото 5 из 12.
Фото 6 из 12.
Фото 7 из 12.
Фото 8 из 12.
Фото 9 из 12.
Фото 10 из 12.
Фото 11 из 12.
Фото 12 из 12.

“Маю надію, що приклад Work.ua з тим, що ми маємо відроджувати наші сенси і захищати себе не тільки на кордонах, а будувати і інші фронти — ціннісний і духовний — усередині нас — буде підтриманий багатьма іншими бізнесами”

Для присутніх на цьому відкритті громадян Міхно і Остапенко провели екскурсію Великою лаврською дзвіницею. До цього востаннє цю екскурсію проводили у 1990-х роках. Громадяни змогли оглянути усі 4 яруси дзвіниці. Вони оглянули різноманітні об'єкти, розташовані у дзвіниці, у тому числі лаврський годинник, якому вже 120 років, на 4-му ярусі.

Читайте також: У столиці з'явиться новий культурний маршрут - пролягатиме від Софії Київської до Києво-Печерської лаври