За даними прокуратури, там планували незаконне будівництво. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Правоохоронці з’ясували, що земельна ділянка на вулиці О. Шмідта розташовується в межах пам’ятки національного значення — «Городище і могильник IX–XIII ст. на Лисий горі (Юрковиця)». Це місце внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Однак, за даними прокуратури, внаслідок злочинних дій ділянка в історичній місцевості Києва вибула з комунальної власності. Для цього підозрюваний, ім’я якого правоохоронці традиційно не називають, зареєстрував на підставних осіб право власності на будинок, начебто розташований на ділянці. Він використав підроблене рішення одного з районних судів Києва.

Після цього прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути землю в історичній місцевості столиці у власність громади.

Зрештою, Шевченківський районний суд міста Києва, із яким погодились апеляційний та касаційні суди, повністю задовольнив вимоги прокурорів, визнавши недійсними договори дарування вигаданого будинку та зобов’язавши повернути ділянку й прибрати паркан. Зараз паркан, який обмежував доступ громади до землі, демонтували.

Також триває судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням у підробленні документів і незаконному заволодінні землею — ст. 197-1 та 358 Кримінального кодексу України.

Раніше повідомлялось, що громаді Києва повернуто 4 га землі, де будували ЖК на землях промисловості, орієнтовна вартість яких ₴217 млн.