Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Демонтаж відбувся після рішення Київради "Про затвердження переліку об’єктів, що підлягають усуненню з публічного простору міста Києва". Більшість з них вже прибрали, проте залишилися із статусом пам'ятки національного значення. Їх не можуть демонтувати, допоки уряд не зніме охоронний статус.

пам'ятники, що збираються демонтувати

"На черзі вилучення 6 таких об'єктів — це пам'ятники Пушкіну, Щорсу, екіпажу бронепоїзда "Таращанець" тощо. Укотре звернулись до МКІП з проханням пришвидшити ухвалення постанови про виключення цих об'єктів із Держреєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення. Щойно документ затвердять, місто одразу зможе законно демонтувати ці об'єкти",

Заступниця Кличка додала, що наразі погодили ще один перелік із 56 об'єктів, які також заплановано прибрати з публічного простору міста.

Що відомо про декомунізацію та дерусифікацію пам'ятників у Києві

У столиці 26 квітня 2022 року демонтували радянський монумент під Аркою дружби народів, саму арку перейменували. Тепер вона офіційно називається Арка Свободи українського народу.

Навесні 2022 року депутати Київради ухвалили рішення про усунення об'єктів, пов'язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору Києва. Серед них пам'ятник Ватутіну, три пам'ятники Пушкіну, георгіївська стрічка на станції метро "Героїв Дніпра".

Тогоріч у жовтні біля Національного транспортного університету в Києві активісти демонтували пам'ятник символу "руського міра" поету Олександру Пушкіну.

8 лютого у Києві демонтували пам’ятник радянському льотчику Валерію Чкалову. 9 лютого демонтували пам'ятник генералу Миколі Ватутіну.

У травні 2023 року Мінкульт змінив охоронний статус двох радянських пам'ятників у Києві — учасникам Січневого повстання у Маріїнському парку та обеліск на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (колишня Площа Перемоги).

1 серпня у Києві з монумента "Батьківщина-Мати" зняли герб колишнього СРСР. Демонтаж та встановлення тризуба завершили до Дня Незалежності України.

Улітку 2023-го Київська міська рада підтримала петицію щодо демонтажу скульптури Пушкіна на Шулявці.

Раніше повідомлялось: Демонтована зірка з радянського обеліску на Галицькій площі відправлена до музею

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

У Дарницькому районі Києва освятили новий храм ПЦУ

Показати ще