Про це розповідає "Дівоче медіа".

Спікерками заходу в центрі прогресивної психотерапії для жінок Mental Health Women стали директорка департаменту Національних гарячих ліній та соціальної допомоги громадської організації «Ла Страда — Україна» Альона Кривуляк, адвокатка, членкиня «ЮрФем» Олена Довганич, психотерапевтка Олена Шевченко.

Вони пояснили, що робити тим, хто зіткнувся з домашнім та психологічним насильством, насамперед на окупованих територіях, розповіли про притулки для постраждалих та громадські організації, які допомагають знайти житло.

Військовослужбовиця Євгенія Емеральд та психологиня та засновниця Mental Health Women Аліна Нестерова-Бояринцева

Ознаки домашнього насильства

Окрім цього, таємною гостею круглого столу стала колишня військова Євгенія Емеральд («Жанна д’Арк»), яка розповіла про свою боротьбу з насильством у родині, а також дала рекомендації дівчатам із власного досвіду, як розпізнати абʼюзера. Зокрема, вона нагадала, що часто аб’юзер намагається ізолювати постраждалу від друзів/подруг та близьких.

Одна з ознак насильства — контроль вашої поведінки. Кривдник вказує, що одягати, з ким спілкуватися та не спілкуватися, змушує просити дозволу, щоб піти на зустріч із друзями чи родичами, або забороняє з ними бачитися, постійно ревнує, ставиться до вас як до своєї власності, звинувачує у невірності, стежить за вами.

Також Євгенія згадала про таку ознаку домашнього насильства, як яскраві примирення після сварки. Це один з елементів так званого кола насильства. Воно виглядає приблизно так: кривдник вдається до погроз вчинення насильства — кривдник завдає удару — кривдник просить вибачення, обіцяє змінитися, дарує подарунки. Згодом цикл повторюється.

адвокатка, членкиня «ЮрФем» Олена Довганич

Що робити постраждалій

Адвокатка, членкиня «ЮрФем» Олена Довганич нагадала, що у раз домашнього насильства важливо звертатися до правоохоронних органів, а також не збувати про необхідність психологічної допомоги. За можливості варто фіксувати (фото/відео) випадки насильства, а також ділитися своїми проблемами з рідними та знайомими.

Алгоритм дій може бути таким:

  • У критичний момент спробуйте уникати приміщень, де є скло або небезпечні предмети, тримайтесь ближче до виходу, дайте сигнал сусідам, що ви перебуваєте у небезпеці, та зателефонуйте 102. Диспетчер може попросити описати ситуацію та запитати ваші дані, чи є у приміщення діти, тварини, а також чи потрібна вам медична допомога.
  • Поліцейські на місці мають зупинити правопорушення, розповісти постраждалій про її права та провести бесіду з кривдником, прийняти заяву та скласти адміністративні матеріали на кривдника у разі домашнього насильства.
  • Важливо знати, що під час розв’язання питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Тобто зазначені вимоги поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої та кривдника незалежно від їхніх майнових прав.
  • Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків терміном до 10 діб. Терміновий заборонний припис вручається кривднику, а його копія — постраждалій особі або її представнику.

Читайте також: У Києві дружина звинуватила чоловіка у сексуальному насильстві

Захід модерувала психологиня та засновниця Mental Health Women Аліна Нестерова-Бояринцева.

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

У Києві з 9 грудня не ходитиме метро з Теремків до Деміївської — попередньо найближчі 6 місяців

Показати ще