Заступнику голови Київської міської державної адміністрації Петру Оленичу повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, що призвело, за даними слідства, до забудови частини столичного парку «Нивки».

Про це повідомляють НАБУ та САП.

Правоохоронці традиційно не називають імені фігуранта справи, проте сам Оленич уже підтвердив вручення підозри.

За даними слідства, у листопаді 2019 року Оленич, який на той час був директором Департаменту земельних ресурсів КМДА, отримав на розгляд проєкт землеустрою, який де-факто передбачав забудову частини парку.

Зокрема, як повідомляють у НАБУ та САП, за проєктом, східна частина парку мала бути виключена з земель природно-заповідного фонду та передана в оренду приватній компанії під будівництво житлово-офісного комплексу.

За кілька місяців до цього, у липні 2019 року, департамент відправив цей проєкт на доопрацювання через те, що ділянка належала до природно-заповідного фонду. Однак, за даними правоохоронців, посадовець вдруге подав проєкт на розгляд депутатів міської ради, написавши, що ділянка не належить до природно-заповідного фонду.

Попри те, що ця інформація не відповідала дійсності, депутати все ж таки ухвалили рішення про передачу землі. Як наслідок, забудовник отримав частину парку площею 0,6 га, а громада столиці втратила право користуватись нею як об’єктом природно-заповідного фонду, наголосили у НАБУ та САП.

Північний апеляційний господарський суд визнав рішення міськради незаконним, а договір оренди недійсним. Станом на листопад 2023 року будівництво на території парку припинено.

Крім того, НАБУ надіслало міськраді лист з вимогою розглянути питання щодо скасування рішення про затвердження детального плану території. Ним, всупереч генеральному плану міста Києва, частину парку «Нивки» незаконно віднесено до території під забудову.

Водночас Оленич наполягає, що департамент, який він очолював, діяв згідно із законодавством і на підставі рішення Київської міської ради.

Популярні новини зараз

У Святошинському районі Києва сьогодні вночі стався вибух біля однієї з багатоповерхівок.

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

Керівництво КНУ ім. Т.Шевченка відреагувало на скандал щодо "зловживань на ремонті укриттів"

Рейдери намагалися “віджати” київський готель

Показати ще

«Усі дозволи й містобудівна документація були видані ще у 2017-18 роках (до зайняття мною посади), а проєкт погоджений відповідними органам влади», — зазначив він.

Заступник голови КМДА заявив, що готовий до співпраці з правоохоронними органами.

«Свою правоту і невинуватість доводитиму у правовий спосіб. А також наполягатиму на виявленні та притягненні до відповідальності громадян, які ввели в оману правоохоронців, надавши недостовірну інформацію щодо цієї справи», — додав Оленич.

Раніше Хрещатик писав, що НАБУ розслідують факт зловживання службовим становищем та забудову частини парку «Нивки»