Як передає СБУ, за вказівкою російської воєнної розвідки він збирав розвіддані про дислокацію та переміщення бойових підрозділів «Гвардії наступу» МВС України.

Передусім ворога цікавила інформація про місця базування загонів швидкого реагування 4-ї штурмової бригади оперативного призначення «Рубіж». Розвіддані інформатора гру потрібні були окупантам для підготовки та здійснення прицільних повітряних ударів по українських об’єктах із застосуванням ракет і дронів-камікадзе.

Співробітники СБУ задокументували підривну діяльність фігуранта і затримали його на території однієї з військових частин Нацгвардії.

Встановлено, що ворожим поплічником є місцевий житель, якого російська спецслужба залучила до співпраці ще до його мобілізації до лав українського війська. У поле зору агресора він потрапив як активний користувач мережевих інтернет-ігор, де він періодично публікував свої антиукраїнські коментарі. До виконання завдань розвідувально-підривної діяльності він приступив після його призову до однієї з військових частин Нацгвардії.

Читайте також: У Києві затримано «завербованого нацгвардійця», який готував нові удари рф по столичних ТЕЦ — СБУ

Збір розвідданих російський «крот» здійснював у період, коли його залучали до охорони місць розташування військової техніки, озброєння та боєприпасів Сил оборони. Отримані відомості передавав окупантам через месенджер у вигляді медіафайлів з електронними координатами українських об’єктів. Під час обшуків у фігуранта вилучено мобільний телефон, який він використовував для листування з агресором.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 ККУ (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Довідка. «Кріт» — агент, глибоко інкорпорований у структуру протилежних сил, що зазвичай постачає особливо важливу, засекречену інформацію. Головна відмінність від розвідника у його традиційному значенні полягає в тому, що «крот» вербується ще до того, як отримує доступ до закритої інформації, іноді навіть до того, як починає працювати в тій сфері, яка цікавить сторону, яка засилає (засилає). Часто «кротів» вербують «на виріст», з прицілом, що рано чи пізно «крот» досягне високої посади в організації ворожої сторони і постачатиме корисну інформацію.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що СБУ викрила агента фсб рф у Києві, який планував вступити до "Армії дронів" та шпигувати за військовими.