Про це стало відомо з електронної петиції на сайті Київради №12566 “Перейменувати вулицю Софії Ковалевської на вулицю Курсантської Слави”.

“Вулиця Софії Ковалевської, що розташовується у Голосіївському районі міста Києва та пролягає від вулиці Юлії Здановської до проспекту Академіка Глушкова, виникла в середині ХХ століття і мала початкову назву Нова. Ім’я російської математикині та письменниці, професорки Московського університету Софії Ковалевської (1850-1891 рр.) вулиця отримала з 1957 року за політики активного зросійщення. Це були часи, коли радянська влада вчергове обмежувала використання української мови в освіті, а університети зазнавали русифікації”

Авторка наголошує, що ім’я російської вченої, яка багаторазово тікала з росії, шукаючи кращої долі, і в Україні в тому числі, але знову поверталась і прославляла свою країну через математичні відкриття, не може носити вулиця у столиці нашої країни.

В петиції зазначається, що в ході вторгнення росії в Україну, а саме роботи диверсійно-розвідувальної групи у м. Києві, під час виконання бойового завдання загинули курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка молодші лейтенанти посмертно Олег Турянський, Ян Шевченко та Андрій Задорожний. Також у ході російсько-української війни, починаючи з 2014 року загинула велика кількість випускників Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

“Більшість офіцерів, перед початком свого бойового досвіду, пройшли нелегкий шлях курсанта. Бо саме за курсантами майбутнє української армії в цілому. Спираючись на ці факти, курсанти та офіцери Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який знаходиться поруч із переходом вулиці Юлії Здановської у Софії Ковалевської, пропонують перейменувати вулицю Софії Ковалевської у м. Києві на вулицю Курсантської слави, в пам'ять про курсантів та офіцерів, які змінили нашу країну на краще, виконували свій військовий обов’язок та віддали за незалежність і суверенітет України найцінніше – своє життя”.

Авторам петиції виступила Соломія Резнік – голова Асоціації ветеранів війни, учасників АТО (ООС), членів сімей загиблих (померлих) та інвалідів війни Пустомитівщини; студентка військового інституту Київського національного університету Шевченка, до якої приєдналася Курсантська рада інституту.

Читайте також про те, що у Чорнобильській зоні військові та прикордонники відпрацювали контрдиверсійну боротьбу.