Відповідний проєкт уже погоджено з ключовими міністерствами. Про це "Українській правді. Життя" повідомило джерело в МОН.

"Запланована реорганізація НАУ не вплине на хід навчального процесу в університеті і передбачається збереження наявного рівня заробітних плат професорсько-викладацького складу – навіть його поступове збільшення, якщо деградацію університету вдасться зупинити"

Зауважимо, що у вишах без статусу національного доплати нижчі.

У закладах освіти, науки, культури зі статусом національних працівникам можуть надаватися три доплати по 50% окладу (за особливо важливу роботу, за високі досягнення в роботі, напруженість в роботі тощо), а заклади без такого статусу можуть встановлювати лише одну доплату в розмірі 50% окладу.

Планується розподіл НАУ на дві структури: Державний університет "Київський авіаційний інститут" (історична назва НАУ) і окремого закладу під назвою Українська державна льотна академія (м. Кропивницький).

Ці два заклади мають стати ключовими центрами розвитку авіаційної галузі в Україні, зокрема щодо підготовки пілотів, розробки нових дизайнів і введення в експлуатацію інноваційних безпілотних літальних апаратів (БПЛА), підтримки української воєнної промисловості.

Проєкт розпорядження вноситься на розгляд Уряду за ініціативи віцепрем’єр-міністра Михайла Федорова.

Джерело повідомляє, що незважаючи на численні обіцянки і потенціал НАУ, чинне керівництво і колектив закладу не змогли розробити жодного БПЛА з часу початку великої війни.

Крім того, численні звернення від колективу і керівництва льотної академії у Кропивницькому з проханням відділити їх від НАУ "не могли залишатися без уваги".

У 2011 році Льотна академія за розпорядженням Кабміну увійшла до структури НАУ та отримала назву "Кіровоградська льотна академія Національного авіаційного університету".

Зрештою, було ухвалене рішення розформувати НАУ і утворити два заклади, які мають увійти в потужну систему підготовки фахівців і розробки військових інновацій у галузі MilitaryTech.

Популярні новини зараз

У Києві та області введені відключення електроенергії

У випадку довгих відключень електрики, маршрути тролейбусів частково замінять автобусами — Київпастранс

Правоохоронці столичного регіону затримали молодика за підозрою у жорстокому вбивстві своєї бабусі

У Києві вчора під час відключень світла почали тестувати підсвітку Оболонського "мосту-хвилі"

Показати ще

Незабаром концепцію цього MilitaryTech університету презентують Володимиру Зеленському.

Джерело також наголосило, що проблеми з НАУ не поодинокі.

Зокрема, йдеться про такі недоліки:

  • численні скандали щодо незаконного відчуження земель НАУ для багатоповерхового будівництва згідно інвестиційних договорів, які містять невигідні умови для ЗВО;
  • порушення мови освітнього процесу у НАУ, встановлені Уповноваженим із захисту державної мови;
  • падіння показників рівня освіти в НАУ, зокрема невиконання цільових показників ректора і значна кількість "умовних" акредитацій освітніх програм;
  • численні скарги представників студентського самоврядування на керівництво НАУ до МОН

Нагадаємо, раніше про ймовірну реорганізацію НАУ писала депутатка Київської міськради Ксенія Семенова.

Раніше університет уже потрапляв у скандали: у липні міністр освіти оголосив догану ректору НАУ Максиму Луцькому, який колись був у "Партії регіонів" та балотувався від "ОПЗЖ". Підставою для догани стало порушення законодавства про освіту та вимог контракту, однак у НАУ заявили, що будуть оскаржувати догану. Також у квітні Луцький зазнав критики, бо під час фестивалю "Студвесна" погрожував студентам через жарти про ексміністра освіти Сергія Шкарлета.