Журналісти запитали експертів, що відбувається з Київським морем.

фото Київського моря в районі Сухолуччя, 5 серпня 2023 року.

фото Київського моря в районі Сухолуччя, 5 серпня 2023 року.

фото Київського моря в районі Сухолуччя, 5 серпня 2023 року.

"Країна" зробила фото Київського моря в районі Сухолуччя. Воно дуже сильно обміліло. Знімки зроблені 5 серпня.

Олег Попенко, експерт енергоринку.

Ситуація для екології є жахливою. Причина банальна – у нас дефіцит електроенергії, і ми ударно спускаємо воду. Вода спускається через дамбу і крутить турбіни - так йде вироблення гідроелектроенергії. Чим вище вироблення, тим більше води потрібно. Зазвичай улітку виробництво електроенергії на ГЕС падає. Але цього літа слабо працюють ТЕС – проблеми з вугіллям, газ економлять, плюс йдуть ремонти. Тож "живемо на воді". Плюс додалася посуха, води й так мало. У результаті отримали обмеління багатьох ділянок.

Власне, додати більше нічого, все – на фото. Залишається сподіватися, що підуть дощі і, як мінімум, не буде подальшого обмілення.

Екс-працівник Чорнобильської АЕС, експерт енергоринку Олександр Купний

Далося взнаки кілька факторів. Перший – режим спуску води. Зважаючи на все, її продовжують спускати, щоб вирівняти русло Дніпра, і допомогти водосховищам, які нижче за течією і які також меліють після руйнування Каховської дамби (за даними "Укргідроенерго", середній рівень нижньої частини водосховища біля дамби Дніпровської ГЕС становить 11,91 метра), хоча показник, який міг би забезпечувати повноцінну роботу ДніпроГЕС, має становити щонайменше 12-12,5 метрів - Ред.).

Другий фактор – літо та підвищення температури повітря безпосередньо в зоні Київського моря. Через це й минулі роки були випадки, коли вода йшла на кілька метрів.

Але зараз ще й обмежене підживлення з ґрунтових вод, оскільки після Каховської катастрофи та зміни русла Дніпра порушився і баланс ґрунтових вод.

Третій чинник – посилена експлуатація Київської ГЕС. Вся гідроенергетика продовжує ударно працювати, незважаючи на літо, оскільки багато блоків атомної генерації виведено в ремонти – енергетики намагаються встигнути ввести їх у роботу до початку нового опалювального сезону. Ідуть активні ремонти також на ТЕС. І гідроенергетика, хоча її частка і невелика, закриває частину дефіциту, що утворився.

Андрій Неліпа, екс-учасник Громадської ради за Мінекології.

Популярні новини зараз

Дозвіл на будівництво 14 ЖК на території НАУ скасовано – в.о. ректора Семенова

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Проходить збір для групи WASP на 2 моторних човни для виконання бойових завдань та евакуації поранених

Керівництво КНУ ім. Т.Шевченка відреагувало на скандал щодо "зловживань на ремонті укриттів"

Показати ще

Надмірні весняні обсяги води пішли, весь накопичений обсяг у водопіллі пустили на екологічні "промивки" Дніпровського каскаду та підтримання водності у водосховищах нижче за течією. Зрозуміло, що поки була висока вода, берег Київського моря трохи змістився. А тепер, коли вода відступила, все живе почало гнити, звідси неприємний запах. Загалом і Київське водосховище, і весь Дніпровський каскад, і раніше не були ідеальними екологічними системами, а зараз ще більше погіршилася ситуація.

Історія створення Київського моря.

Київське водосховище було створено для того, щоб використати запаси води для Київської ГЕС, та добувати електроенергію.

Для того, щоб з'явилося Київське море, було затоплено 92 га землі, на яких було 52 населені пункти з 33 тисячами жителів.

Водосховище було створено у 1964-1966 роках і стало передостаннім із шести великих водосховищ на Дніпрі. Найбільша ширина становить 12 км. Греблю розмістили на верхній ділянці Дніпра вище за Київ у районі міста Вишгорода.

Після того, як Росія знищила Каховську ГЕС, багато українців переживають, чи може спіткати така сама доля Київську. В "Укргідроенерго" запевняють, що пошкодити її навіть ракетою є досить складно. Але, якщо це все ж таки відбудеться, то жодних катастрофічних наслідків не буде, стверджують у відомстві.

Читайте також: На Київському водосховищі зафіксовано мор риби - Рибпатруль

Раніше Хрещатик писав про те, що Уразити ракетами Київську ГЕС майже неможливо, для її захисту на сьогодні зроблене все необхідне. Про це розповідав замміністра оборони Павлюк.