На яких озерах найбільше потопельників

Фахівці зазначають, що найбільша кількість випадків порятунку людей, що тонуть, в літній період припадає на офіційні муніципальні пляжі та місця масового відпочинку, облаштовані сезонними рятувальними постами.

Водночас, найбільша кількість загиблих у періоди із травня по вересень включно фіксується у озері Райдужне Дніпровського району (8 загиблих), а також у озерах Оболонського району: Йорданське та Міністерське/Редькіне (по 6 загиблих у кожному).

При цьому на озері Райдужне розташовано офіційний пляж і лайфгардами було врятовано 9 людей. Варто нагадати, що на озерах Йорданське та Міністерське облаштовані пляжі відсутні взагалі.

Багато чоловіків у стані сп’яніння топиться біля столичних мостів

У «Плесі» з’ясували, що незалежно від сезону спостерігаються непоодинокі випадки виявлення загиблих біля мосту Метро у Печерському районі. У періоди з травня по вересень включно 5 загиблих було виявлено неподалік Південного мосту. Однією з причин є перебування в стані алкогольного сп’яніння.

Також відповідно до узагальнених відомостей поліції, середньостатистична вікова категорія осіб, причиною смерті яких стало утоплення, становить 35 — 55 років. Переважна більшість потопельників — чоловіки. Максимальна кількість нещасних випадків припадає на періоди з червня по серпень і фіксується здебільшого на таких локаціях: у районі Венеційського мосту та Труханового острова, а також на озері Райдужне.

Щодо врятованих лайфгардами людей, то головною причиною появи критичних плавців на пляжі «Венеція» (острів Долобецький) є купання у стані алкогольного сп’яніння. Також помічено намагання молодих людей віком 30 років запливати на фарватер річки Дніпро у районі пляжу «Центральний» (Труханів острів, поруч із Пішохідним мостом). Малолітніх дітей часто доводиться рятувати через фізичне виснаження, порушення правил поведінки на пляжі або тому, що захлинувся.

Де і коли можна безпечно купатися

У 2023 році в Києві відкриття пляжного сезону не планують. Відповідне рішення ухвалила Рада оборони міста Києва.

Популярні новини зараз

Прокуратура забезпечила надходження до бюджету ₴4,3 млн несплачених податків

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Громадянам поки не рекомендують відвідувати пляжі та зони відпочинку, оскільки захисні споруди на таких територіях не передбачені. Під час повітряної тривоги слід неухильно дотримуватись вимог безпеки та перебувати в укриттях.

Враховуючи згадані вище закономірності та тенденції, наголошуємо на тому, що безпечно купатися можна виключно на офіційних муніципальних пляжах, де розташовані сезонні рятувальні пости.

Купання допускається лише у світлий час доби, пам’ятайте години роботи рятувальних постів: щоденно з 10:00 до 19:00. Утримуйтесь від плавання, якщо лайфгард на посту відсутній (ще не розпочав або вже завершив чергування).

Очевидно, що вживати алкогольні напої перед купанням — неприпустимо. Під час перебування дітей у воді наглядати за ними слід безперервно і пильно. Навіть попри те, що ви перебуваєте в зоні відповідальності рятувального поста (межі такої зони позначено червоно-жовтими прапорами).

Поки дитина знаходиться у воді, в жодному разі не відволікайтесь на телефонні розмови, читання, спілкування з друзями тощо. Неухильно виконуйте вказівки лайфгардів, реагуйте на їхні зауваження і привчайте до цього дітей. Не намагайтесь запливати за обмежувальні буї і тим більше — на фарватер річки Дніпро. Лише за умови дотримання вказаних рекомендацій ризики нещасних випадків можливо звести до мінімуму.

Читайте також: На столичних пляжах відпочивальників тестуватимуть на небезпечні хвороби