Вороньківська громада Бориспільського р-ну Київської обл. постановила знищити всіх безпритульних собак та котів в районі через ніби-то запобігання розповсюдженню АЧС — зооактивісти UA Animals б'ють на сполох.

«Бориспільському районі на Київщині оголосили карантин, бо у свиней виявили африканську чуму. До того ж місцева протиепідемічна комісія вирішила вбити безпритульних собак та котів, бо вони можуть поширювати цю хворобу. Вбивства заплановані до 30 липня включно»

Деталі

Закон чітко визначає, коли допустимо вбити тварину. Зокрема — коли вона хвора на сказ або іншу небезпечну до поширення хворобу. Сама лише можливість перенесення збудника не є підставою для евтаназії.

Суспільство, зоозахисники та організації обурилися такому рішенню Вороньківської територіальної громади.

«ЗАКЛИКАЄМО Бориспільську райдержадміністрацію та органи місцевого самоврядування Бориспільського району не прикриватися чумою свиней як підставою для знищення собак та котів. Залишається дуже мало часу, тому ми більше покладаємося на розголос, ніж на правові механізми. Будь ласка, поширте цей допис»

Водночас, Вороньківська територіальна громада підтвердила свій намір вбити безпритульних собак. Щоправда, згодом допис з Facebook-сторінки видалили.

«Відповідно до затвердженого Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней знищення бродячих котів і собак гуманними методами буде проводитися в осередку епізоотичного вогнища»

Реакція правоозоронних органів

Борписпільське районне управління поліції в Київській області під дописом обурення волонтера Ірини Мурги повідомило, що зверння Мурги в правоохоронні органи щодо знищення тварин зареєстровано і поліція візьметься за його розслідування.

Держпрод служба заявляє, що африканська чума свиней не передається через собак

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Автобус впав у прірву на Київщині – є загиблі, на місці ДТП працює поліція

Показати ще

— Чи може вона передаватися через собак і котів?

— В принципі ні, але можливе розповсюдження матеріалу через них, так як вони є м'ясоїдні, вони можуть розповсюджувати, якщо це загиблі тварини, вони можуть розносити залишки тварин.

— А чи стикалися ви з такими випадками?

— В принципі ні, в Україні не було таких випадків розповсюдження.