Про це повідомляє розслідування BIHUS.Info.

Як виявилося, мільйонні підряди на відбудову українських міст і сіл можна отримати без жодних конкурсів. І навіть вигадати працівників та не звітувати за пророблену роботу.

Маріупольська компанія “Архстройтехнадзор” ніколи не займалася відбудовою житла. Вона була створена в Маріуполі і займалася локальними підрядами, які в основному стосувалися облаштування зупиночних павільйонів. А от у 2022 році отримала мільйони на такі роботи в Київській області. Разом зі справжніми робочими працювали вигадані персонажі, а донорам з-за кордону показували все, крім довідок із тендерів.

За липень-серпень 2022 року ця компанія отримала від КОВА замовлень на понад 15 млн грн. Більше 13 млн їй перерахували в один день – 3 серпня.

Фірма взялася відбудовувати житло одразу у Вишгородському, Фастівському, Бучанському та Броварському районах.

До кінця 2022 сума замовлень цій компанії досягла більше 30 млн грн.

Раніше стало відомо, що на Київщині люди починали отримувати виплати на відбудову за програмою “єВідновлення”. Також тенісистка Еліна Світоліна завершила збір коштів на відбудову ЖК в Ірпені.

Ще стало відомо, що чинуші з Гостомельської військадміністрації заробили 5 млн грн через фіктивний ремонт укриттів. Пізніше Президент звільнив голову Гостомельської МВА, що уклав договори відбудови з ФОПами з "ДНР", профанами та боржниками.