Призначений Фондом держмайна ліквідатор оскаржує в судовому порядку незаконне відчуження 214 га державних сільгоспземель та нерухомості загальною площею 7000 кв м у місті Бориспіль (Київська область).

Про це повідомляє ФДМУ.

«Раніше ці сільгоспугіддя належали ДП «Бориспільське» – колишньому військовому радгоспу. Крім землі, держпідприємство також володіло нерухомістю загальною площею понад 7000 кв м у місті Бориспіль. На момент передачі ДП «Бориспільське» від МінАПК до сфери управління ФДМУ з’ясувалося, що підприємство в період із 2004 до 2013 року було позбавлено всіх активів у різний спосіб, зокрема через створення боргів», – говорить Віталій Жаріков, директор Департаменту відновлення платоспроможності та припинення діяльності підприємств ФДМУ.

Призначеному фондом ліквідатору вдалося розшукати втрачені активи та розпочати процедуру доведення незаконності їх відчуження. Як наслідок, у квітні поточного року було ініційовано кримінальне провадження щодо повернення землі в держвласність, і вже в червні 2023 року ухвалою Святошинського районного суду м. Києва за клопотанням прокуратури накладено арешт на 159 земельних ділянок, арешт ще 20 ділянок очікується після уточнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі про 8,5 мільйона збитків Довженко-центру судитимуть експосадовця ФДМУ

Щодо нерухомості загальною площею 7000 кв. м, то за фактом незаконного відчуження нерухомого майна також ініційоване кримінальне провадження Головним управлінням Національної поліції по м. Києву. Фонд також сподівається повернути її у держвласніть, після чого виставити на торги на відкритому аукціоні, а отримані гроші перерахувати до держбюджету.

Раніше писали про те, що у столиці дозволять підприємцям викупити комунальну землю у кредит без відсотків.