Комісія ТЕБ та НС Києва інформує також, що всі заклади освіти столиці додатково облаштовані достатньою кількістю камер спостереження та «тривожною кнопкою», а три чверті закладів фізично охороняє «Муніципальна охорона».

Укриття та сховища в закладах освіти Києва використовуються за призначенням, і рішень щодо обмеження їх використання місто не приймало. Саме у школах, у разі потреби, базуються евакуаційні комісії, а в разі перебоїв з енергопостачанням у закладах освіти працює 451 пункт незламності.

У Протокол комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що був прийнятий 23 серпня 2022 року напередодні навчального року, був спрямований на захист дітей від проникнення диверсійних груп та терористичних загроз.

«У зазначеному документі йшлося про спеціальний режим доступу до закладів освіти, а також закриття їх територій на час комендантської години та тримання зачиненими підвалів і горищ. У цьому документі не йдеться про укриття, адже всі горища і підвали, як елементи будівель, у розумінні Кодексу цивільного захисту не можуть бути захисними спорудами. Ними є спеціально облаштовані приміщення, у яких можливе тимчасове перебування людей із метою захисту від дії засобів ураження», — пояснюють у комісії ТЕБ та НС.

Уточнюється також, що такі приміщення, а їх у закладах майже 900, окремо утримуються та обліковуються. На сьогодні жодного укриття в закладах освіти не визнано непридатним і вони використовуються за призначенням.

Проте терористичні загрози зберігаються, і питання безпеки учнів та персоналу залишаються надзвичайно важливими.