Почався новий етап відносин. Запроваджуємо економічний безвіз. Уже зараз можна розширювати зону вільної торгівлі, в тому числі й на послуги. Закликаю ділові кола не чекати ратифікації Кнесетом (парламент Ізраїлю. ГПУ) відповідної угоди, говорить прем’єр-міністр України 41-річний Володимир Гройсман на зустрічі з прем’єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу 20 серпня. Напередодні той прилетів до Києва. Уперше за 20 років.

Політики запевнили один одного у підтримці бізнес-проектів інвесторів. За шість місяців цього року обсяг товарообігу між країнами перевищив $445 млн. Україна експортувала зерно, олії, метали, деревину. Понад $50 млн вклав Ізраїль в українську економіку.

Угоду про ЗВТ уряди країн підписали торік у січні. Цьогоріч у липні її ратифікувала Верховна Рада. Скасовує ввізні мита на більшість промислових товарів. Після виборів 17 вересня ізраїльський парламент зможе ратифікувати договір.

Президент Володимир Зеленський зустрічався з Нетаньягу 19 серпня. Озвучили намір остаточно вирішити проблему численних відмов громадянам України на в’їзд до Ізраїлю. Безвізовий режим між країнами діє з 2011-го. Торік Україна відмовила у в’їзді 84 громадянам Ізраїлю, а туди не пустили 3,5 тисячі українців.

“Зустріч із Володимиром Зеленським пройшла відмінно. Я вдячний йому за рішення просувати в парламенті ратифікацію договору про виплату пенсій ізраїльтянам, вихідцям з України”, написав 69-річний Беньямін Нетаньягу у своєму “Твіттері”.

“Нетаньягу мав будь-що встигнути до Києва до відставки прем’єра Гройсмана. Нині Україна єдина, крім Ізраїлю, держава в світі, де президент і прем’єр-міністр є євреями, пише експерт із зовнішньої політики Анастасія Герасимчук, 26 років, у статті для “Європейської правди”. Ізраїль виходить на фінішну пряму передвиборчої кампанії. Нетаньягу не міг упустити можливість здобути більше голосів вихідців з України”.

Позачергові вибори до Кнесету проводять, бо не змогли сформувати правлячої коаліції через небажання партії “Наш дім Ізраїль” приєднуватися до більшості з Нетаньягу на чолі. Він керує партією “Лікуд”. Очолює уряд Ізраїлю з 2009 року.