25 жовтня 2019 року у готівковому обігу Україні з’явилась нова банкнота найвищого номіналу – 1000 грн. Про це повідомляє Національний банк України.

“Відсьогодні банки зможуть отримати її у Національному банку і видавати своїм клієнтам, – розповів Голова Національного банку України Яків Смолій. – Ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку”.

Як повідомляється, нова банкнота має провідні технології дизайну і захисту. Кожен зможе легко перевірити найсучасніший елемент захисту 1000 грн банкноти – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді квітки-кристалу, яка поступово змінює колір від золотистого до нефритового і навпаки.

Крім того, нову банкноту легко відрізнити від інших за розміром і кольором.

“За розміром і кольором вона помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний”, – повідомляє Нацбанк.

“Банкнота 1 000 гривень – це найвищий номінал, який сьогодні має наша національна валюта гривня. Тому вона надійно захищена. Ця банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення, у тому числі два сучасних оптично-змінних елементи. Кожен може самостійно перевірити її справжність”, – зазначив Яків Смолій.

Другий інноваційний елемент захисту – “віконна” захисна стрічка на банкноті, яка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, змінюється напрям руху її фонового зображення.

На одній стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського. Постать визначного науковця, одного із засновників і першого президента Української академії наук, обрано за видатний внесок в історію України.

На другій стороні 1000 грн банкноти надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Нагадаємо, в нічний час з аеропорту Бориспіль до Києва курсуватиме додатковий поїзд.

Читайте також:

Уряд призначив виконувача обов’язків Голови НАЗК

Кому Кабмін спростив призначення субсидій

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Зеленський привітав журналістів

Показати ще