Коаліція забере всі міністерські крісла. Деякі комітети в парламенті віддадуть опозиції, щоб не виникало сумнівів у демократичності влади, говорить представник президента в Кабінеті міністрів 37-річний Андрій Герус в інтерв’ю “­РБК-Україна”.

Верховна Рада дев’ятого скликання почне роботу не пізніше 5 вересня, за законом. Парламентарі мають сформувати коаліцію, обрати керівництво законодавчого органу, голів комітетів. За поданням президента оберуть прем’єр-міністра й уряд.

Партія “Слуга народу” проводить 254 депутати. Для ухвалення рішень коаліція має нараховувати не менш як 226. Із решти чотирьох партій, які пройшли в Раду, про готовність співпрацювати зі “Слугою народу” заявляли “Голос” і “Батьківщина”.

 Ми претендуємо на роль опозиційної сили в парламенті, каже один із лідерів “Опозиційної платформи За життя”, кум президента РФ Путіна 64-річний Віктор Медведчук.

Про розподіл функцій у новому парламенті говоримо з політологом Володимиром Фесенком, 60 років.

Хто стане опозицією? На які посади вона може претендувати?

 Опозицією будуть усі, хто не увійде в більшість. Та вона буде різна: конструктивна, антизеленська. Причому різнополярна з одного боку Медведчук із його фракцією, а з другого Порошенко.

Інформація щодо розподілу портфелів з’явиться ближче до 24 серпня. Або коли почне працювати президія Верховної Ради. Єдине, що наважуся спрогнозувати: “Опозиційна платформа За життя” вишле Медведчука чи на другого віце-спікера, або на якусь іншу посаду. Наприклад, керівника одного з комітетів. Проти цього буде шалений спротив і від громадськості, і в парламенті. Тому він не отримає нічого.

У нас немає закону про опозицію. Який би він мав бути?

 Закону про опозицію немає в більшості європейських країн. Це легко сформулювати для держав, де є дві партії. В Україні неможливо. Бо що таке опозиція? Коли є і ОПЗЖ медведчуківська, є партія Порошенка. Можливо нею буде “Батьківщина” і навіть “Голос”.

Опозиція це політичні сили, які не входять у правлячу більшість. Її не буває першого чи другого сорту. Тому не бачу сенсу в цьому документі. Немає механізму справедливого розділу посад між парламентськими силами. Ще одна нездоланна проблема проросійські сили, як “Опозиційна платформа За життя”. Якщо зафіксуємо це як норму, такі партії отримають посади.

У регламенті не записаний розподіл комітетів між коаліцією і опозицією. Була традиція віддавати опозиції деякі посади в комітетах. 2014 року фактично відійшли від цього. Після Майдану не дали їх “Опозиційному блоку”. І зараз ця ідея викличе шалений спротив.

Медведчук може стати спікером?

Популярні новини зараз

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

У Києві затримали столичного блогера, якого пов'язують з Тищенком, зв'язках з рф та образі військових

Біля КМДА у центрі Хрещатика з'явився залізний "Трон переможця"

Показати ще

 Це дурня, про яку я чую не перший рік. ОПЗЖ буде у глухому опозиційному гетто. Ні на що вони не впливатимуть. Спікером стане Дмитро Разумков (керівник партії “Слуга народу”. ГПУ), це реально і логічно.

Які реформи в роботі парламенту назріли?

 Реформа, яку готували спільно з комісією Європейського парламенту й почали ухвалювати за часів головування Андрія Парубія. Але не реалізували. Там багато пропозицій щодо недопущення законодавчого спаму. До цієї реформи треба повернутися.

Але є й нагальні потреби. Має бути покарання за те, що депутати не відвідують засідання Верховної Ради, за кнопкодавство. Я не прихильник популярної ідеї про відкликання депутатів. Тому що немає й не може бути чіткого й справедливого механізму.

Є частина партій, які набрали більш як 2% голосів. Чи матимуть вони вплив на політичні процеси? Чи можуть стати позапарламентською опозицією?

 Безумовно. Від “Нацкорпусу”, крім Білецького, нікого не було в парламенті, але вони мали вплив на суспільно-політичне життя. Можуть згодом отримати більшість в органах місцевого самоврядування. Контролювати окремі регіони як “Укроп” контролював Волинь. Або Труханов і його партія Одесу.