Масові заходи в центрі столиці України, включно із віче на Майдані Незалежності і подальший хід до Офісу президента і Верховної Ради, відбулися без порушень громадського порядку, повідомляє Відділ комунікації поліції Києва.

“Після віче учасники пройшли колоною до Офісу президента України і Верховної Ради України. За приблизними підрахунками, участь в акції взяли близько 10 тисяч людей. Наразі заходи завершилися, порушень порядку не зафіксовано”, – повідомили в неділю ввечері в столичному главку поліції.

У відомстві нагадали, що службу в центрі столиці несли 300 правоохоронців.

Як повідомлялося, віче з гаслом “Зупинимо капітуляцію” почалося на Майдані Незалежності в центрі Києва в полудень. Його організатором виступив створений ситуативний “Рух опору капітуляції”, знаком “Опору капітуляції” було оголошено жовту стрічку на правій руці, а головними гаслами заходу – “Захисти Україну” і “Ні капітуляції”. Учасники акції тримали в руках прапори України, а також прапори кримськотатарського народу.

Акція була заявлена як не політична, в зв’язку з чим у людей була відсутня партійна символіка, хоча серед учасників були представники політичних сил, серед них партії “Національний корпус”, “Свобода”, “Європейська солідарність”, “Правий сектор” і низка інших.

Біля стели на Майдані організатори встановили сцену, з якої виступали активісти і музичні колективи.

Згідно із заявою руху, акція пов’язана зі згодою України на реалізацію так званої “формули Штайнмаєра”, яка має на увазі, зокрема, і проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

“Закликаємо всі державницькі сили – у Верховній Раді та поза парламентом – консолідувати свої зусилля і уникати протистояння. Зараз нас повинно об’єднувати єдине завдання – застерегти президента України від принизливої поразки”, – йдеться в заяві.

Також зазначається, що досягнення миру не може відбутися на підставі “формул” і “домовленостей”, які суперечать Конституції України, принципам міжнародного права і українським національним інтересам.

“Нам незрозуміло, як можна досягти миру з Росією, яка цього миру не хоче. Замість цього вона намагається силою нав’язати нам умови, метою яких є руйнування української державності”, – констатували учасники віче.

Після акції на Майдані Незалежності учасники віче сформували колону і вирушили ходою до урядового кварталу. Зокрема, вони прийшли під будівлю Офісу президента України і до парламенту, де також озвучили свої вимоги.

Крім Києва подібні віче одночасно пройшли ще в двох десятках міст України, про що свідчать організатори в соціальних мережах.