30 та 31 січня у соцмережах з’явилась хвиля обурення щодо масової вирубки дерев на схилах Дніпра.
В пресслужбі комунального об’єднання «Київзеленбуд» пояснили причину масової вирубки дерев.

Комунальники відповіли, що видалили 57 аварійних дерев, які мали нахил більше 45 градусів, та представляли небезпеку для людей, тому що кожної хвилини могли впасти. В пресслужбі зазначили, що вже навесні на місці видалених дерев висадять нові та відновлять газони.

kievzelenbud.com

«30 січня на схилах біля пам’ятного знаку колони Магдебурзькому праву (не на Володимирській гірці, як це звучало у деяких ЗМІ) видалялися аварійні, сухостійні, фаутні дерев та ті, які мають кут нахилу більше 45 градусів. Видалення дерев проводилося згідно з актом обстеження зелених насаджень № 1-А від 09.01.2020, виданого після обстеження території відповідною постійно діючої комісією.

Згідно з актом, видаленню підлягали 57 дерев у зв’язку із їхнім станом, ще 11 дерев були в незадовільному стані, тож проводилася санітарна обрізка. Більшість дерев – клени ясенелисті. Ці дерева у вуличних посадках живуть недовго, порівняно з іншими видами – не більше 30 років, і більшість дерев, що були видалені у зв’язку із аварійним станом, досягли або ж були близькими до свого граничного віку.

 

kievzelenbud.com

На місці видалених дерев заплановано вже цієї весни висадити нові дерева, а також відновити газон.

Нагадаємо, що відповідно до чинних Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10.04.2006, аварійне дерево – це дерево, яке може становити загрозу для життя і здоров’я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі і споруди або перебуває у пошкодженому стані внаслідок снігопадів, вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ чи за наявності гнилої серцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі», – зазначили у «Київзеленбуді».

Також у пресслужбі КО додали, що аварійний стан гнилих зсередини дерев неможливо виявити неозброєним оком, оскільки крони можуть мати цілком здоровий вигляд. Перед тим, як видаляти дерева, їх обстежує відповідна комісія.

Крім того зазначається, що якщо своєчасно не видалити аварійне дерево, воно впаде і травмує людину, комунальники матимуть кримінальну відповідальність.

facebook.com/zelenbud

«Про те, що сховано від очей всередині «здорового» дерева.

Пройдемося по фактам. На схилах біля колони Магдебурзькому праву видалили дерева у зв’язку із їхнім станом. Спочатку обстеження проводиться озеленювачами, після чого подається запит до відповідної постійно діючої комісії, яка також обстежує дерева і лише потім видає акт, який містить дані про вид дерева, його вік, діаметр, стан і потребу видалення чи санітарної обрізки. Якщо своєчасно не видалити дерево відповідно до акту, воно впаде і травмує людину – матимемо кримінальну відповідальність.

Далі про стан дерев. Неозброєним оком пересічному громадянину дерева здаються здоровими, в той час, як всередині розвивається гниль, адже на перший погляд крони дерев, уражених ядровою гниллю, мають цілком здоровий вигляд. Гнилі – це ділянки деревини зі зміненим забарвленням і зниженою твердістю. Їх розрізняють за кольором, характером гниття, структурою, розміщенням на дереві і в поперечному зрізі. Схильність дерев до ураження збудниками гнилей здебільшого зростає з віком і залежить від породи.

 

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

У Дарницькому районі Києва освятили новий храм ПЦУ

Показати ще

Ядрові гнилі розвиваються у центральній частині стовбура, яка не містить живих клітин і слугує переважно для механічного підтримання крони. Заболонь (периферійна провідна частина деревини світлішого кольору, ніж центральна ядрова) покрита корою, яка ефективно запобігає проникненню грибної інфекції. Небезпека ядрових гнилей в тому, що її розвиток прихований від очей, але під поривом вітру верхівки чи частини стовбурів різної довжини відламуються й падають, травмуючи людей, пошкодуючи транспортні засоби», – йдеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, На території Музею в Пирогово вирубають дерева (фото)

Читайте також:

Дуб чи міст: кияни стурбовані долею дерева-пам`ятки на Шулявці

КМДА вирішило компенсувати ремонт доріг висадкою дерев