Сьогодні, 10 червня, українську столицю відвідав Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Як повідомляв Укрінформ, свій візит в Києві Трюдо розпочав з покладання квітів до Стіни пам’яті полеглим воїнам в російсько-українській війні. Поїздка Трюдо в Україну з міркувань безпеки планувалася в умовах дотримання суворої медійної таємниці. Це вже другий візит прем’єр-міністр Канади до України від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

 

Пізніше Канада оголосила, що виділяє 500 млн канадських дол (близько 400 млн дол США) на військову допомогу Україні. Новий пакет оборонної допомоги також передбачає передання Україні 288 ракет АІМ-7 для засобів ППО. Оттава також долучиться до навчання українських пілотів на винищувачах F-16 та допомогатиме в обслуговуванні цих літаків. Зазначається, що у межах міжнародної “танкової коаліції” Канада допоможе організувати роботу центру технічного обслуговування танків Leopard 2 у Польщі. Крім того, Канада передасть ЗСУ 10 тисяч снарядів калібром 105 мм й протягом найближчих тижнів завершить доставку 122 броньованих автомобілів Roshel, про що було оголошено раніше. На цей час в Україну прибуло 88 таких машин.

Далі розпочалась зустріч Президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо і віцепрем’єр-міністром країни Христею Фріланд. Про повідомила пресслужба Офісу Президента.

— Вітаю в Україні Премʼєр-міністра Канади Джастіна Трюдо та представників і представниць його команди. Попри всі намагання Росії зламати наш народ українці продовжують боротися за незалежність і свободу. І в нашій перемозі ми будемо так само разом, як зараз на нашому шляху захисту життя та людей.

Далі Трюдо і Зеленський виступили на спільній пресконференції. Була підписана спільна декларація України та Канади. А Трюдо сказав наступне:

— Розв’язана Росією невиправдана агресивна війна проти України є основною причиною руйнування греблі Каховської ГЕС. Під час обговорень у НАТО ми завжди прямо казали про впевненість у приєднанні України до Альянсу, коли для цього складуться належні умови. Ми продовжимо підтримку. Кожного разу, коли оголошується про надання додаткової військової, гуманітарної, економічної допомоги, це свідчить, що ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно.

Також Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо виступив у Верховній Раді України. Про це повідомив у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк. За словами депутата, у залі також була присутня заступник премʼєр-міністра Христина Фріланд та уряд України у повному складі. Депутат виклав тези промови Трюдо.

Популярні новини зараз

Прокуратура забезпечила надходження до бюджету ₴4,3 млн несплачених податків

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Торгує шпалами, має судимість, займається фотографією — скандальновідома муралістка стала героїнею розслідування

Частина Поштової площі у Києві стала пам’яткою національного значення

Показати ще

—  Виступ був двома мовами: частину (Трюдо – ред.) говорив англійською, а потім наступні речення французькою. Трюдо зазначив, що українці воюють “не тільки за своє виживання, а за все”: “За демократію та свободу. Світ не може недооцінювати важливість моменту та вашої боротьби. Ви воюєте за себе, за свою мову, за свої домвки, а також за майбутнє всіх нас”. На його переконання, перемога України буде у книгах з історії, і українці “визначають майбутнє ХХІ століття”. Канада підтримуватиме Україну “скільки треба”. “Ви не здаєтесь, і тому ми не здамося”. Україна має обирати, як захищати себе, і Канада буде підтримувати вступ України у НАТО. “Ми хочемо миру, але хочемо його на українських умовах. РФ має залишити всю територію України”. Подякував українцям за те, що “залишаються чемпіонами і захисниками демократії кожен день”. Свою промову прем’єр-міністр Канади закінчив фразою «Слава Україні!».

Ще Железняк зазначив, що Канада – зараз друга країна по фінансовій підтримці України: з початку повномасштабної війни надали нам вже 3,64 млрд $. Більше тільки США. Звичайно ще Україна отримувала гроші від МВФ та ЄС, але це вже колективні інституції.