25 червня Володимир Зеленський і Віталій Кличко роздавали родинам, що втратили житло внаслідок вибуху газу у багатоповерхівці на Позняках, сертифікати на квартири у новому ЖК в Феофанії.

При цьому в інтерв’ю програмі “Право на владу” президент зазначив, що гроші на ці квартири з бюджету не виділялися.  Питання допоміг вирішити забудовник. Чи ба, його зв’язки у Офісі Президента. Цитуємо: “Офіс Президента знайшов забудовників, які дійсно допомогли”.

Що ж то за щедрий забудовник, який роздає вільні квартири? І чому? Може тому, що хоче створити позитивний імідж у ЗМІ і таким чином вирішити проблемні питання?

Зазначимо, що ці 12 квартир вже збудовані. На черзі – ще 28. Чи вони будуть не в тому кварталі ЖК, що будується на землях гідрогеологічної станції Інституту геологічних наук НАНУ?

Проблемна черга ЖК “Кришталеві джерела”

В межах Києва залишилось мало земель, вільних від багатоповерхівок. Один з таких ласих шматочків – Метрологічна, 7, з розкішним видом на Феофанівський ліс. Саме це шматок коштовної (в прямому сенсі) землі планують перетворити на черговий квартал ЖК “Кришталеві джерела”.

Фото: “Апостроф”

Нову чергу будують на землях, які були відведені державою гідрогеологічній станції НАНУ у 1967 році, проте й досі не були відчужені. Ці землі належать державі, їх цільове призначення не може бути зміненим. І за законом, передані в руки забудовника вони можуть тільки за окремим розпорядженням міської адміністрації.

У відповідь на офіційний запит, КМР і КМДА зазначають, що не приймали рішень про формування землі і не передавали її у власність чи користування ні НАНУ, ні будь-яким іншим забудовникам. Навпаки, за дорученням Кличка, подали позов до суду з вимогою скасувати дозвільну документацію містобудівних умов, видану ТОВ “Інтербуд ТМ”.

Ось цей документ від 24 червня 2020 року:

Давайте спробуємо розібратися в юридичних колізіях навколо землі на Метрологічній.

Гідрогеологічна станція НАНУ

Слід зазначити, що гідрогеологічна станція Інституту геологічних наук НАНУ – унікальна. Вона єдина в Україні (і на території колишнього Радянського Союзу) проводила комплексні дослідження ґрунтових вод та впливу господарювання на ґрунти, і, до речі, входить до спадщини ЮНЕСКО.

Науково-експериментальна база була створена в урочищі Феофанія 15 травня 1945 року. Через рік (у 1946 році) частина землі – а саме 3,04 га – совхозу “Совки” була передана у користування станції для наукових досліджень: буріння артезіанської свердловини, дослідження води, гідрогеологічних експериментів. Станція розробляла довгострокові прогнози щодо водного користування, водних ресурсів та прогнозів регулювання водно-сольового режиму природного середовища України тут вивчали міграцію солей у підземних водах, спостерігали за режимом ґрунтових вод, розробляли річний режим поливу — тобто формували водну стратегію, яку декілька років тому конче потребувала (на запит Європи) Україна. Докладно про дослідження станції можна почитати на сторінці, присвяченій відділу гідрогеології. Сторінка все ще існує, хоча обладнання для досліджень – вже ні.

Популярні новини зараз

На Київщині знайшли ще одну локацію з червонокнижними підсніжниками — КЕКЦ

Соціальними мережами поширюється інформація про марш у центрі Києва

Скандальна блогерка Алхім катається Києвом без водійських прав — її позбавили посвідчення у грудні

Максим Кріппа та казино "Вулкан". Як партнер російського олігарха скуповує українські ЗМІ

Показати ще

Саме про це йдеться у листі від 12 травня 2005 року директора Інституту Петра Гожика тодішньому очільнику Управління земельних ресурсів Анатолію Муховикову:

Базова комплексна станція “Феофанія” є єдиною на території України і європейської частини колишнього СРСР станцією, яка виконує найдовші комплексні гідрогеологічні спостереження в зоні поєднання двох ландшафтних зон – лісостепу і Полісся – на одному з останців (ізольований масив гірської породи) Київського льосового плато… Слід зазначити, що станція “Феофанія” у 1992 році була введена в число базових міжнародних гідрогеологічних станцій в системі ЮНЕСКО.

Проте з 2012 року фінансування станції було призупинене і станція почала вмирати, дослідження припинились. А у 2018 році обладнання унікальної лабораторії було демонтоване. Залишалась земля.

Та сама київська земля, яка дорожча за будь-яке золото.

Київська земля

Напевно, саме це скарб і вирішили змусити “працювати” його державні орендарі – тобто НАН України. З 2017 року керівництво НАНУ надіслало запит на реєстрацію Акту права постійного користування.

І у 2018 році нібито надало Фонду держмайна технічну документацію з відновлення та встановлення меж земельної ділянки для реєстрації Акту та самого права постійного користування.

Напевно, НАН подавалися документи для списання з обліку гідрологічної станції (знищення) та подальшого розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Але дозволу на це не отримав. Інакше ці документи б збереглися в архівах.

Натомість, у тому ж 2018 році, директор Інституту геологічних наук НАНУ Петро Гожик підписав договір на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки як нової (хоча не мав на це права), а обладнання унікальної лабораторії було демонтоване.

Нагадаємо, ділянки, закріплені за вищими учбовими закладами, не можуть передаватися у комунальну власність, а їх цільове призначення не може змінюватися. Лише за прямим розпорядженням КМДА. Але  такого, знову ж таки нагадаємо, не існує, хоча дозвіл на будівництво є — і виданий він 21 листопада 2019 року.  По закону земля й досі належить державі і має використовуватись лише для гідрогеологічних досліджень. Хоча будівництво на ній вже розпочалось.

Чи знає про це Володимир Зеленський, якому Офіс Президента так швидко підшукав забудовника? Напевно, ні. Але мер Києва знає, бо саме ж з його доручення і подавався позив до суду про скасування дозвільних документів на будівництво “Житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та об’єктами торгово-розважальної інфраструктури…” на Метрологічній, 7.

Ще 28 родин, що втратили квартири через вибух, чекають на житло. На нові квартири в Києві (і, можливо, у новій черзі ЖК “Кришталеві джерела” на Метрологічній, 7). І можливо, саме так забудовник планує легітимізувати свою забудову.

Читайте також:

Непрофесійні дії Київгазу: Геращенко оголосив основну версію вибуху на Позняках

В Києві завершили пошуково-рятувальні роботи на місці вибуху у будинку на Позняках (фото, відео)