Про справжні масштаби проблеми сміття у Києві розкаже один з розділів Екостратегії Києва 2030 під назвою “Кругове управління відходами”.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, на побутовому рівні більшість мешканців Києва не вважають сміття серйозною проблемою.

“Для нас це питання вирішується прогулянкою від дверей квартири до найближчого сміттєвого бака. Нас хіба що дратує, коли контейнери у дворі переповнені та навколо них утворюється гора сміття. Але наступного дня комунальники на сміттєвозі позбавляють нас цього клопоту, і подальша доля відходів мало кого хвилює”, – розповів Костянтин Яловий.

Він переконує, що насправді сміття – одна з найбільш небезпечних екологічних загроз столиці.

“Уявіть собі, що Київ – це ті самі переповнені контейнери, біля яких утворилася гора сміття. Але комунальники не приїжджають ні завтра, ні через місяць. Гора розростається і вже завалила собою половину двора. Приблизно так і виглядає сьогодні ситуація з відходами у Києві”, – порівняв Яловий.

За словами ініціатора створення Екостратегії, за рік столиця виробляє 689 тисяч тонн побутових відходів. Це – 69% від загальної кількості сміття. З них до 30% – спалюють, а решта – потрапляє на полігони та сміттєзвалища Київської області, які давно перевантажені та не відповідають нормам екологічної безпеки.

Станом на 2020 рік кількість сміття, яке накопичив Київ складає 12 мільйонів 780 тисяч тонн. Приблизно стільки може вмістити товарний потяг довжиною у 120 тисяч вагонів.

“Сьогодні у 21 столітті, коли для європейських міст є нормою переробляти до 60% твердих побутових відходів, Київ, який у рекламних роликах політиків гордо називають «європейською столицею», перероблює лише 10% відходів”, – зазначив Костянтин Яловий.

Він додав, що зрозуміти масштаб проблеми можна побувавши біля села Підгірці в Обухівському районі. Сюди на полігон №5 звозять більш ніж половину усіх побутових відходів киян. Зараз на звалищі вже 6,5 млн тонн сміття. З 1 серпня 2019 року полігон мав перестати приймати сміття столиці, але продовжує роботу.

“Екологічна стратегія Києва 2030 пропонує владі столиці реальний алгоритм дій, щоб вирішити проблему зі сміттям в Києві, перетворити відходи на цінний ресурс, зробити місто чистим, без переповнених сміттєвих баків” – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.