Учасниця Палати представників США українського походження Вікторія Спартц у п’ятницю звернулася до президента США Джо Байдена з проханням надати пояснення. Запитання політикині викликав глава офісу президента України Андрій Єрмак та його ймовірні зв’язки з Росією.

Українське МЗС різко відреагувало на листа Спартц, пише BBC.

Частина опублікованого листа Вікторії Спартц до президента прихована від публікації, закрита чорною плашкою; зміст цього фрагменту не уточнюють.

У загальному описі листа є коротка згадка про нібито наявність “різноманітної розвідувальної інформації щодо дій пана Єрмака в Україні та його імовірних зв’язків з Росією”. У відкритій частині листа ці тези не відображені.

Конгресвумен також згадує в листі, що Єрмак призначив своїм заступником з питань правоохоронної діяльності Олега Татарова, тоді як він “понад рік затримує призначення незалежного антикорупційного прокурора, через що Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро не функціонують”.

У зверненні до Байдена Спартц пише, що “пан Єрмак викликає багато занепокоєнь у низки людей у США і за кордоном”.

“Тоді як президент Зеленський тяжко працює для створення союзів із Заходом і нашою країною, на нас лежить відповідальність повідомити йому, якщо ми маємо занепокоєння щодо ключових людей у його оточенні. Це також наш обов’язок перед сміливими українськими солдатами й сильним українським народом, який бореться за свободу й міжнародний порядок для нас усіх”, – підсумовує Спартц.

Запитувану інформацію вона просить надати на засекреченому брифінгу для Конгресу 12 липня.