Чому в Україні, на відміну від сусідньої Білорусі, пожежі набули характеру стихійного лиха, знищивши величезні лісові території і забруднивши повітря в столиці до стану Мумбаї? Можливо це комусь потрібно? Але кому? Про це розмірковує журналіст і блогер Микола Давидюк, передає Хрещатик.News.

За словами журналіста, безсніжна зима та сухе літо були не тільки в Україні, але й Білорусі. Проте на території сусідньої держави лісові пожежі можна перерахувати на пальцях. Чому ж в Україні горять такі великі площі і кому це може бути вигідно?

“Ті, хто видобував бурштин шість років, ті, хто на мільярди доларів вивозив бурштин з України, залишили на території велику кількість доказів, і тепер мусять замітати сліди. Або, наприклад, ті хто протягом п’яти років вирубував український ліс, ті, хто обкрадали його, а коли почали відкриватися кримінальні справи, знову ж таки почали замітати сліди”, – припускає журналіст.

Друге питання, яким задається блогер, чому відповідальність за гасіння пожеж лягла на плечі  лише рятувальників і тримається лише на їх самовідданості? Пожежники не мають ні устаткування, ні сучасної техніки. Все, що вони мають, зроблено за часів Радянського союзу. І це при тому, що на  допомогу правоохоронцям та рятувальним службам з бюджету виділялись сотні мільярдів гривень! Хто поклав ці кошти у власну кишеню?

Хто буде відповідати за завдану шкоду екології, запитує втретє Микола Давидюк. Питання екології завжди було на 10 місці, але коли Київ очолив антирейтинг по забрудненості повітря, це питання мало турбувати політиків. Але ні, про це у вищих ешелонах влади поки що мовчать.

Нагадаємо, Аваков оголосив, що Нацгвардія проводитиме антидиверсійну операцію з пошуку паліїв лісу. А Уряд збільшив штрафи за підпал трави.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

Відчуття апокаліпсису: страшні наслідки пожеж в Зоні відчуження (відео)

ЄС готовий допомогти в ліквідації пожеж в Зоні відчуження

На Київщині палає більше 30 пожеж, столицю знову затягнуло димом