Управління екології та природних ресурсів КМДА нагадує, що спалювання листя є шкідливим для здоров’я і карається штрафом від двадцяти (340 грн) до ста (1700 грн) неоподаткованих доходів громадян.

«Відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

При спалюванні листя забруднюється повітря, відбувається зниження родючості грунту, зміна клімату. Крім того це дуже шкодить здоров’ю людини.

«При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом із димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, важкі метали, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом із листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. Спалювання листя заборонено у Києві. Тому фахівці закликають киян і відповідні служби запобігати спалюванню листя не лише в парках та скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.»

Найкращий спосіб утилізації опалого листя – його компостування.

Як повідомляв портал “Хрещатик.news”,  в Україні зберігатиметься надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Читайте також:

Україну не включили до сотні безпечних країн для жінок

Скільки відпочиватимуть українці у 2020 році