Після деокупації Херсона 11 листопада 2022 року команда українських та міжнародних юристів дослідила понад 20 катівень, що їх росіяни створили на окупованій території правобережної частини області. Правозахисники зібрали докази, які вказують на те, що російська влада заздалегідь спланувала та безпосередньо фінансувала роботу цих в’язниць для придушення української ідентичності.

Про це пишуть одразу декілька західних видань, повідомляє «Гривна» .

Зокрема, видання The Guardian цитує Вейна Джордаша – британського адвоката, керівника міжнародної групи юристів «Мобільна група правосуддя», що працювали на Херсонщині.

«Масові катівні, що фінансуються російською державою, не є випадковими, а скоріше частиною ретельно продуманого та профінансованого плану з чіткою метою знищення української національної та культурної ідентичності», – заявив Джордаш.

За словами юристів, катівнями керували ФСБ, а також російська пенітенціарна служба та місцеві колаборанти. В’язниці були призначені для підкорення, перевиховання або вбивства українських громадських активістів.

Результати розслідування показали, що російські війська діяли в кількох окупованих районах відповідно до чіткого та детального плану, який явно вказує на всеосяжну стратегію окупації України Москвою, повідомляє CNN.

«Перший етап стратегії окупації, як правило, включає затримання і в багатьох випадках вбивство категорії людей, відомих як “лідери”. Це включає не тільки тих, хто може фізично протистояти окупації, але і тих, хто здатний протистояти їй культурно», – сказав Вейн Джордаш.

Насамперед, в’язниці заповнювалися людьми, які мали відношення до українських державних органів чи громадянського суспільства. Це активісти, журналісти, держслужбовці та вчителі, яких режим вважав потенційними противниками та загрозою для своєї влади. Багато хто з них був затриманий і визнаний «ворогами народу» без жодного суду і слідства, позбавлений права на захист і піддавався тортурам і приниженням.

Крім того, як з’ясували юристи, серед ув’язнених були й випадкові люди, яких окупанти зупиняли на вулиці та звинувачували в нібито проукраїнській позиції через матеріали в телефонах.

«Наступний етап стратегії окупації включав постійну й систематичну пропаганду серед населення, спрямовану на переконання його в перевагах російської окупації та необхідності підпорядкування московському режиму. Ця пропаганда включала контроль за ЗМІ, обмеження доступу до інформації та формування нового способу життя, що відповідає російським стандартам та цінностям», – розповів Джордаш західним журналістам.

За його словами, російські війська використовували в’язницю в Херсоні як центр постановки експериментів, щоб розробити ефективніші методи придушення опору та дезінформації. Вони також використовували в’язницю для створення штабів, звідки здійснювали контроль та управління окупованими районами.

За даними українських та міжнародних експертів, виявлено фінансові потоки, що вказують на пряме фінансування цих центрів із Росії, що підтверджує пряме втручання Москви у ситуацію в Україні. Крім того, виявлено зв’язки між російськими спецслужбами та катівнями, що свідчить про тісну взаємодію між ними.

При цьому юристи вияснили, що колаборант і маріонетка Кремля в Херсонській області Володимир Сальдо допомагав російським окупантам керувати системою катівень на тимчасово захоплених територіях регіону. Про це Вейн Джордаш розповів в інтерв’ю російському виданню Важные истории, пише NV.

Популярні новини зараз

Києво-Могилянська академія знову не пустила інспекторів на будмайданчик і отримала штраф

У столиці показали автоматизований магазин без людей

У Дарницькому районі Києва освятили новий храм ПЦУ

У Києві з 9 грудня не ходитиме метро з Теремків до Деміївської — попередньо найближчі 6 місяців

Показати ще

«Ми точно не знаємо, яка в нього [Сальдо] була роль, але він брав участь в управлінні цією системою», – сказав адвокат.

Офіс Генпрокурора України та юристи «Мобільної групи правосуддя» поки вивчили свідчення близько тисячі людей, які пройшли через катівні окупантів. За час, коли Херсон був захоплений окупантами, у місті зникли безвісти близько 400 людей, дехто загинув у російських катівнях.

«У нас є свідчення про те, що тіла людей виносили з в’язниць у чорних пакетах, оцінити загальну кількість загиблих у в’язницях поки що складно», – заявив Джордаш.