Сьогодні, 11 січня, іранські військові офіційно визнали, що помилково збили українській пасажирській літак боїнг 737-800 Українських Міжнародних Авіаліній 8 грудня в небі біля Тегерану.

В поясненні йдеться про те, що борт МАУ пролітав над засекреченою військовою базою Ірану, його прийняли за ворожий, та «через людську помилку» літак потрапив під обстріл іранських військових.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф написав у Twitter, що людська помилка у часи кризи авантюризму США призвела до катастрофи та висловив глибокі співчуття українському народові.

«Сумний день. Попередні висновки внутрішніх розслідувань збройних сил: людська помилка у часи кризи, спричиненої авантюризмом США, призвела до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народові, сім’ям загиблих та іншим постраждалим країнам», – написав міністр.

Президент України Володимир Зеленський наполягає на цілковитому визнанні провини Ірану у авіакатастрофі українського літака, притягнення до відповідальності винних та компенсацій.

«Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака.

Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

Сподіваємося, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон. Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості», – написав Зеленський у Фейсбуці.

Нагадаємо, В Ірані розбився український літак МАУ, всі пасажири загинули (відео)

Читайте також:
Іран оприлюднив попередні висновки про причини падіння українського літака

Іран заперечує версію, що літак МАУ був збитий ракетою