В Інституті національної пам’яті вважають, що станція метро “Дорогожичі” не обов’язково перейменовувати на “Бабин Яр”, оскільки топонім “Дорогожичі” є історичним, і згадувався в літописах ще тисячу років тому. Про це повідомляє УНН з посиланням на інтерв’ю співробітника Інституту національної пам’яті Богдана Короленка.

“Станція метро “Дорогожичі” не підлягає обов’язковому перейменуванню. Ну, скажімо, так як була станція метро “Петрівка”, яка була перейменована на “Почайну”, оскільки “Петрівка”, власне, у цій назві було використано ім’я Петровського Володимира і вона підпадала під дію закону (про декомунізацію – ред.) і мусила бути перейменована. На відміну від “Петрівки” – “Дорогожичі” не підпадають під обов’язкове перейменування, тому що топонім “Дорогожичі” є, власне, місцевим київським топонімом. Зокрема, вперше він згадується в контексті подій X століття. Тобто цьому топоніму вже щонайменше 1000 років”, – зазначив Богдан Короленко.

Він додав, що топонім “Бабин Яр” також історично київський, але увійшов у вжиток у XIX столітті. Це назва урочища, яке знаходиться в Дорогожичах і стало місцем пам’яті про Голокост. Проте назву “Бабин Яр” має Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр” і зупинка тролейбуса №23 поруч зі станцією метро “Дорогожичі”.

“Між ними немає жодного конфлікту. Обидва топоніми є історичними і притаманними місцевості. Власне, топонім “Дорогожичі” охоплює досить велику місцевість, за площею. Це вся місцевість між Сирцем, Куренівкою, Шулявкою, Лук’янівкою і Татаркою. Сьогодні також в Києві є однойменна вулиця Дорогожицька. А в XIX столітті вулицею Дорогожицькою називалася сучасна вулиця Юрія Іллєнка”, – зазначив Богдан Короленко.

“Зі свого боку, український Інститут національної пам’яті, для того, щоб привернути більшу увагу як киян, так і гостей столиці України, звернувся до керівництва Київського метрополітену з пропозицією під час звукового оголошення зупинки на станції метро “Дорогожичі” повідомляти про вихід до Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”. Тобто щось на зразок “Станція метро “Дорогожичі”, вихід до Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, – сказав Богдан Короленко.

Він зазначив, що подібне оголошення – про вихід до парку Слави та Музею історії України у Другій світовій війні – запровадили на станції “Арсенальна” чотири роки тому. Також в Інституті пропонують розмістити на станції метро “Дорогожичі” відповідні вказівники та доповнити інфографіку з назвами станцій у вагонах, на якій позначені важливі для відвідування об’єкти.

“Таким чином, по-перше, буде краща поінформованість про Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр”, а з іншого боку – топонім “Дорогожичі”, який відображений в назві станції, буде збережений. Наша позиція полягає в тому, що, власне, топонім “Дорогожичі” має бути збережений”, – додав Богдан Короленко.

За його словами, цю пропозицію має розглядати комісія з питань перейменування при КМДА.

Нагадаємо, що В КМДА заявили: “чи бути в столиці станції метро Бабин Яр, вирішуватимуть кияни”.

Читайте також:

Інтернет 4G в метро може з’явитися вже навесні: КМДА

Станцію Дорогожичі пропонують перейменувати на «Бабин Яр»