Вірусолог Олександр Чепурнов, колишній завідувач лабораторії особливо небезпечних інфекцій центру “Вектор”, заявив, що людей, які навесні вже хворіли на COVID-19, чекає нова загроза, тому що імунітет до коронавірусу після хвороби тримається лише півроку, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт УНІАН.

“Надії на формування колективного імунітету за допомогою захворювання більше немає. Раніше ми думали, що не вакцинами, так масовим захворюванням сформуємо колективний імунітет. Але ні, сьогодні стало зрозуміло, що зробити це не вдасться”, – відзначив Чепурнов.

Спостереження за тими, хто одужав, показують — впродовж трьох-чотирьох місяців у них знижуються антитіла аж до повного зникнення, до п’ятого-шостого місяця клітинний імунітет припиняє відповідати на коронавірусний антиген.

“Тому постковідний імунітет я оцінюю у пів року. Зараз спостерігаємо саме за таким пацієнтом. За чудової імунограми місячної давнини пацієнт заразився через шість місяців після першого випадку. Тому ті, хто хворів у квітні і травні 2020 року, за пів року знову опиняться під загрозою зараження”, – підсумував Чепурнов.

Нагадаємо, Хтось приховує кількість хворих на COVID-19, за смерть нема компенсації – лікарі

Читайте також:

Знову антирекорд: В Україні зафіксували 4661 випадок COVID-19 за добу

В Україні діє нове карантинне зонування: в яких містах ввели додаткові обмеження