Медичні працівники Почаївської лікарні помітили дивні коливання статистики по захворюваності на COVID-19. Одним з нещодавніх трагічних свідчень цього є негативний ковід-тест героя білбордів Івана Венжиновича, який працював з ковідними хворими і помер від двобічної пневмонії, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на видання LB.ua.

“Він був лікарем, до якого звертались дуже багато пацієнтів – на похоронах було багато людей, яких він врятував від коронавірусу та інших хвороб, – розповідає заступниця головного лікаря Почаївської лікарні Марія Пташник. – У нас залишається три лікаря-терапевта, лікар-інфекціоніст, три анестезіологи, але Іван Федорович входив у бригаду швидкої допомоги як терапевт і інфекціоніст. Ми будемо продовжувати надавати допомогу – це наша робота, хоч вже несемо втрати”.

Клініка 100%, а тести негативні

У понеділок 28 вересня Івана Венжиновича привезли до лікарні з двобічною пневмонією, за два дні – ввечері 30 вересня – Венжинович помер. Зі слів медсестри, яка в той день була зміні, лікарю надавали реанімаційну допомогу, однак нічого не допомогло.

“Тест на коронавірус не підтвердився, хоча клініка коронавірусу стовідсоткова. Чомусь в нас так буває, що один день всі тести позитивні, а через пару днів – всі негативні. Хоча у пацієнтів симптоматика однакова”, – заявив завідувач терапевтичного відділення Почаївської районної лікарні Валерій Бондарчук.

“Я не можу пояснити, в чому причини, всі тести відправляємо в Тернопіль. Хворих на ковід протягом останнього місяця було в середньому 15-20 людей щодоби. Хоча в травні було і по 45 хворих”,  – додає Бондарчук.

Головний лікар приховує

На запитання про те, чи є в Почаївській лікарні медики, хворі на ковід, головний лікар Богдан Кучер відповідає, що немає: “Зараз у нас 12 пацієнтів підтверджених на ковід і 8 з підозрою, забезпечення на три місяці. Лікарів хворих нема”.

Але самі медпрацівники розповідають протилежне. Анестезіолог Андрій Капрійчук у телефонній розмові підтвердив, що в нього коронавірус. Однак детальніше розповісти відмовився: “Я на лікарняному, маю ковід і не маю бажання спілкуватися з пресою”.

Ігор Косінков працює рентгенологом у Почаївській районній лікарні з 1992 року. Напередодні смерті Івана Венжиновича лікар робив тому ренген: “В неділю 27-го вересня подзвонила до мене дружина Івана, щоб зробити знімок, бо йому раптово стало погано. В неділю я зробив йому рентген, у нього була двобічна пневмонія. Скоріше всього, вона була коронавірусна, але аналізи не показали, в нас часто таке буває. Привезли тяжкого, він задихався, за три дні помер. Це було дуже раптово, кололи все що могли, але шо – руки не підложиш”.

Сьогодні рентгенолог лікується самостійно вдома від ковіду. На самоізоляції перебуває разом з сім’єю.

“Вже тиждень сиджу в хаті – така болячка, що не знаєш куди заведе. Температура 37,5 – мордує мене ночами. Я думав, що безсмертний, бо скільки ми вже працюємо з коронавірусом – не заразився. Привозять до тебе людину – бабульку, яка задихається, не може вдягнути маски, ти її тримаєш, відстань 20-30 сантиметрів, дихання “лице в лице”, – каже Ігор Косінков.

“Я працюю в лікарні майже 30 років, але ще таких “фокусів” не було, як зараз є. Через день хтось вмирає, вже скільки молодих пішло. Люди по 50-60 років – хіба то старі?”, – додає він.

Без компенсації

“Для нас це перша втрата серед медиків. Її дуже важко пережити не тільки мені, а й всім нашим колегам, тому що була хороша людина. Іван Федорович Венжинович поступив лікарню як пацієнт з пневмонією, за три доби помер”, – розповідає головний лікар Богдан Кучер.

“Знав чудово його сім’ю – дружина в лікарні працює завідувачкою лабораторії, в них двох дітей. Син продовжує навчатися на медика, дочка ще в школі – 8-й клас. Компенсація від держави його родині не буде виділена, не маємо права через негативний тест”, – додає Кучер.

Популярні новини зараз

ВРП внесла подання на звільнення судді Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП в стані алкогольного сп'яніння

У столиці показали автоматизований магазин без людей

На станції столичного метро померла людина

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Показати ще

Зараз компенсація від держави становить 1 млн 576 тисяч грн для родин медичних працівників у разі їхньої загибелі від коронавірусу, на який вони захворіли під час виконання професійних обов’язків. Або 210 тисяч грн для родин медиків, якщо вони захворіли та померли не під час роботи з хворими на COVID-19. Проте родина Венжиновича цих грошей не побачить через негативний тест.

Стабільно важка ситуація

У Почаївській районній лікарні працює п’ять відділень: дитяче, приймально-діагностичне, паліативне, інфекційне, терапевтичне. Останні три облаштовані для хворих на COVID-19. У лікарні 63 ліжка, з них щомісяця понад 40 заповнені. Обстановка, за словами працівників, залишається стабільно важкою.

“У нас зараз 20 хворих – середньої важкості. Люди різного віку – середнього та старшого. Є троє хворих, які перебувають на кисневій терапії та 12 підтверджених випадків. Зараз пішло послаблення карантину, люди розслабились”, – каже Марія Пташник.

“Не знаємо, яка буде ситуація, але коли в жовтні-листопаді похолодає, то ситуація з кількістю хворих може бути гіршою, ніж зараз. У Почаєві немає ніяких обмежень. Лавра працює, приїжджі є, були хресні ходи. Служби йдуть в звичайному режимі в усіх церквах. Є люди, які дотримуються карантинної дистанції та масок, а є так, що людина йде, ніби немає карантину. На жаль, вони не бачать, в якому стані ми переводимо пацієнтів на ШВЛ, – каже Марія Пташник.

Нагадаємо, Від пневмонії помер лікар – герой білбордів Дякуємо за життя

Читайте також:

В Україні діє нове карантинне зонування: в яких містах ввели додаткові обмеження

Знову антирекорд: В Україні зафіксували 4661 випадок COVID-19 за добу