З моменту повернення Херсону під контроль України минуло кілька днів, проте вже відомо, що місто близьке до гуманітарної катастрофи після восьмимісячної окупації.

Радник мера Херсону Роман Головня заявив, що ситуація у місті дійсно важка – людям критично не вистачає насамперед питної води, пишуть “Новини Планети”.

“Наразі не вистачає лікарських засобів, не вистачає хліба, бо він не випікається, немає електроенергії. Ну і відповідно проблеми із продуктами харчування”, – повідомив посадовець.

Водночас чиновник висловив впевненість, що найближчим часом усі нагальні проблеми буде вирішено. Одним із перших міст, яке організувало допомогу херсонцям став Миколаїв. За словами Головні, перші машини з гуманітарним вантажем вже прибули до міста.

Голова Правління Східно-Українського Патріотичного Об’єднання Артем Вівдич зауважив, що наразі не лише українські гуманітарні організації, але й міжнародні готують гумконвой в Херсон.

“Вчора у нас (організацій, які займаються гуманітарною допомогою) була нарада з місією ООН. Міжнародні та українські гуманітарні організації готують гумконвой. Чекають на дозвіл відповідних служб на відправку. Поки що тільки окремі волонтерські організації доставляють допомогу у звільненні маленькі громади Миколаївської області та Херсон. Бо дуже серйозна мінна небезпека. Так що процес рухається”, – висловився Вівдич.

За повідомленням ДТЕК у Херсоні повністю відсутнє електропостачання. Окупанти вщент зруйнували енергосистему обласного центру. Втім до середини грудня електропостачання може бути відновлено.

“Процес відновлення енергосистеми на Херсонщині, як і у випадку зі звільненою Київщиною, триватиме близько 30 днів”, – повідомив виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук.